BOLIG: For Markus Klyve Kvassheim var det å leie bolig aldri et alternativ. Da han skulle flytte for seg selv, skulle han kjøpe hus.

Helst et hus med god plass til hobbyene musikk og bil.

– Jeg har alltid jobba og tjent egne penger. Så da jeg kom hjem fra militæret, gikk jeg rett i fast jobb og jobbet så mye som mulig for å spare opp egenkapital, forteller Markus.

Ny garasje på gang

Selv om han vokste opp i Fjellvegen i Haugesund, var det én ting han var sikker på da boligjakten startet.

Han ville bo landlig.

– Jeg har en veteranbil som jeg kjøpte for konfirmasjonspengene mine. Drømmebilen min, en Chevrolet C20, 1968-modell. Så jeg måtte ha en garasje til den. Det viktigste var at bilen hadde det godt, smiler Markus.


Han hadde derfor med målebånd på visning, og målte opp garasjen for å sjekke at bilen fikk plass. Det fikk den nesten.

– Når bilen står helt inne i garasjen, er det bare støtfangeren som gjør at jeg ikke får ned porten. Men jeg har planer om å bygge ny og stor nok garasje, humrer han.

Nok areal til at godbilen skal få drømmegarasjen, har han i alle fall. For med 1,2 mål tomt har han plass til både det ene og det andre.

Hjemmekontor

Også huset på nærmere 200 kvadratmeter rommer alt han trenger, og mere til.

Ikke minst kjæresten Marie Mannes som i fjor høst kom hjem på ferie fra studier i Skottland, og ikke fikk reise tilbake på grunn av koronarestriksjoner.

Plutselig passet det veldig bra å ha et ledig rom som kunne brukes til hjemmekontor.

Markus har i tillegg fått eget musikkrom som bandet hans, St. Funeral, bruker til øvingslokale. Og i den brede garasjen ble det plass til selvbygde treningsapparater som kom på plass da treningssentrene igjen ble koronastengt tidligere i år.

For Markus var det dessuten et stort pluss at han kunne flytte rett inn i huset, uten å starte på store oppussingsprosjekt.

– Jeg ville helst kjøpe et hus som jeg slapp å pusse opp. Her var kjøkken og bad nylig oppusset. Nede er det laget klart til å bygge et ekstra bad, men det kan jeg eventuelt ta på sikt.


Tilbake til røttene

Veabuen Marie Mannes er veldig fornøyd med kjærestens valg om å flytte over kommunegrensa fra Haugesund til Karmøy og kjøpe hus i Kvalavåg.

– Begge foreldrene mine er fra Karmøy, og bestemoren min bor fortsatt på Håvik. Så det var helt naturlig for meg å flytte tilbake til røttene. At det ble Kvalavåg var mer tilfeldig, men man får mer for pengene her, og jeg bruker fortsatt bare 15 minutter til jobb på Raglamyr, forteller Markus som jobber som lastebilmekaniker for Trucknor.


Selv om Marie har bodd i huset nesten like lenge som Markus, er det ingen tvil om at dette er Markus´ hus.

– Det var han som skulle kjøpe hus, og da var det hans meninger som var viktige. Jeg har dessuten ingen interiørsans, så det er han som har fått på plass alt av møbler. Men selv om det ikke er mitt hus, er det mitt liv, og jeg føler meg hjemme her jeg også, understreker Marie.

– Det var på tide

Så lenge han har hatt mulighet, har Markus Klyve Kvassheim spart i BSU, boligsparing for ungdom.

Han har heller aldri hatt noe behov for å sløse bort pengene sine.

– På skolen dro de andre til Kiwi for å kjøpe lunsj. Jeg hadde med matpakke. Og etter at jeg kom hjem fra militæret bodde jeg hos foreldrene mine, og hadde mulighet til å spare 90 prosent av det jeg tjente, sier Markus.

Resultatet ble at han i fjor høst fikk mulighet til å kjøpe enebolig med garasje og 1,2 mål tomt for 1,9 millioner kroner.

Helt uten hjelp fra foreldrene.

– Andre som er jevngamle med meg blir overrasket når de hører at jeg eier mitt eget hus. Men for meg føltes det ut som om det var på tide å bli huseier da jeg var 22 år.