«De er krenket på våre vegne.»

Marius Amdal Haugen, journalist Haugesunds Avis.

Marius Amdal Haugen, journalist Haugesunds Avis.

DEL

DagenAndreas Wahl er i vinden om dagen. Programlederen i NRK-programmet Folkeopplysningen har høstet kritikk for sitt stunt rettet mot elevene ved Lillestrøm videregående skole.

Kort fortalt jobbet Folkeopplysningen i over et halvt år med å påvirke utfallet av skolevalget ved den videregående skolen.

Hensikten var å øke elevenes bevissthet rundt kildekritikk.

Rektor Øivind Sørlie, som hadde godkjent stuntet, tar NRK i forsvar og kaller det «et skoleeksempel på et undervisningsopplegg som treffer».

Det er vanskelig å være uenig med ham i dette.

Paradokset med kritikken som er kommet i etterkant, er at det ikke er elevene som raser. Det er det landets øverste ledere som tar seg av.

Statsråd Monica Mæland (H) raser på vegne av demokratiet. Statsminister Erna Solberg (H) kaller eksperimentet en feilvurdering. Elevene treffer spikeren på hodet når de konstaterer: «De er krenket på våre vegne.»

For elevene selv ser verdien i måten de ble brukt på. De sitter igjen med en aha-opplevelse, og sier selv at det lærte av det.

Denne viljen til å ta innover seg farene som lurer på nettet, lover godt for framtida.

Den understreker dessuten det åpenbare: Det er ikke de unge som har størst behov for veiledning når det kommer til kildekritikk. Det er det tante Olga og onkel Ansgar, med sine daglige delinger fra Sosialnytt.com, som gjør. Det er derfor oppløftende å vite at framtida tilhører ungdommen. For framtida er digital, og vil kreve sitt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags