Ville vi brukt uttrykket «tidligere overvektig» om en person som har gått ned i vekt?

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Skråblikk– Hva tenker du når du ser en person som er overvektig? Tenker du at vedkommende er dårlig til å trene og spise riktig?

Jeg fikk spørsmålet da jeg intervjuet fagsjef Geir Henrik Iversen ved Haugaland A-senter. Han fikk nylig Fagrådets pris for godt rusfaglig arbeid. Hans mål er å behandle alle med likeverd og respekt.

Det fikk meg til å tenke.

Rusavhengighet er bare en av mange livsstilslidelser. Røyking, trene for lite, trene for mye, spise for mye, spise for lite eller å shoppe for mye er andre. Når det gjelder drikke, kan det på det feltet gjelde både kaffe, brus og alkohol.

Tenker jeg annerledes om personer som har en livsstilslidelse? Om jeg veier 70 eller 100 kilo eller om jeg ikke klarer å trene mer jevnlig har ingenting å si for hvem jeg er som person.

Vi lar oss gjerne imponere over folk som klarer å endre livsstil, spesielt de som går kraftig ned i vekt. Blir vi like imponert over folk som etter mange års rusavhengighet blir rusfri? De har vært gjennom en egeninnsats det virkelig står respekt av. Likevel bruker vi ofte uttrykket «tidligere rusmisbruker», og da kobles rus til personen selv om vedkommende er rusfri. Ville vi brukt uttrykket «tidligere overvektig» om en person som har gått ned i vekt?

Vi ønsker alle å bli behandlet med respekt og likeverd. Vi har fortsatt mye å lære på det området.

Artikkeltags