Skam dere! Beskjeden kom til meg og Haugesunds Avis, i sosiale medier. Bakgrunnen var at vi denne uka hadde publisert et leserinnlegg fra en lokal KrF-politiker. I dikts form hadde Merete Håstø Albertsen fra Åkrehamn skrevet at «Du e ikkje født i feil kropp». Budskapet om at «du er nøyaktig som du skal» er tvetydig, men ut fra konteksten og avsenders referanser forstår vi at Albertsen ønsker å avvise diskusjon om nyanser om kjønnsidentitet.

Vi har fått en del kjeft for å ha tatt innlegget på trykk. En Ap-politiker vurderer å si opp avisen. Han påpeker at ytringsfrihet ikke betyr trykkeplikt. Det har han selvsagt rett i. Vi får beskjed om at innlegget er hets og trakassering. Der er jeg uenig.

Jeg forstår at en del vil oppleve innlegget ubehagelig og provoserende. Men hvorfor skal vi ikke diskutere slike meninger? De er ikke uvanlige. Innlegget er i stor grad i tråd med politikken til KrF, et parti som fortsatt sitter i regjering. Temaet er aktuelt, blant annet med tanke på lovgiving og læreplaner for skolen. Hva skal barna lære om kjønn og identitet? Albertsen er der at hun mener biologien, altså hennes Gud, bestemmer. X og Y kromosomer, ferdig med det.

En stor del av samfunnet ellers aksepterer at de kromosom-forskjellene ikke alltid stemmer overens med egen kjønnsidentitet. Dette er kan kanskje være vanskelig å forstå for en del av oss som i stor grad opplever mye samsvar mellom egen kjønnsidentitet og samfunnets generelle forventninger. Samtidig skal det ikke mye empati til for å forstå at det må være smertefullt og frustrerende å oppleve at samfunnet stadig forsøker å definere deg til noe annet enn det du selv kjenner at du er.

At folk har forskjellige tanker, følelser og meninger om dette, er naturlig. Jeg tenker at samfunnets mål er at flest mulig har det bra, med seg selv og andre. Som hvit, funksjonsfrisk, heterofil mann har jeg fått det enkelt på denne fronten. Jeg har til og med funnet en med annerledes kromosompar å leve sammen med. Midt i den breie vei, altså.

Men det kan ikke falle meg inn at jeg skulle legge meg opp i hvilke løsninger andre finner for seg selv. Det påvirker slettes ikke meg om en person med utovertiss kjenner seg som kvinne. For eksempel. Jeg har ingenting med det. Vi har da nok problemer i verden om vi ikke skal lage trøbbel av slikt?

Jeg aksepterer likevel at mange mennesker har en religion som gjør at de har andre meninger om disse tingene. Det får de da vurdere å styre sitt eget liv etter, enten det er kristendom, islam eller annet. Mange lar det så være med det. Andre tenker imidlertid at resten av samfunnet bør innrette seg etter deres verdier og tro, også i disse helt personlige tingene som handler om hvem man er og hvem man blir glad i og vil leve sammen med.

Klart slike synspunkter kan være ubehagelige å bli utsatt for. Klart det kan være provoserende å kjenne på at andre mener det du føler eller vet, er feil, og bruker gudstro som argument. Men klart vi må fortsette å diskutere disse tingene. Ikke gjemme det bort i to forskjellige verdener, der man stort sett bare hører ekkoet av egne meninger.

Vi trenger diskusjon, opplysning og argumenter. Mer forståelse. Et tolerant samfunn, også for ubehagelig uenighet. Albertsen har sitt syn. Hun er en av ganske mange, spesielt i menighetene. Hun har sine grunner. Og som en del andre kristne opplever hun stygge kommentarer når hun ytrer meningene sine. Vi vil ikke ha det slik. Vi ønsker ikke mer polarisering.

Når det nå arrangeres Haugaland Pride, en feiring av mangfold, rettferdighet og skeiv glede og stolthet, viser saker som dette nettopp at vi fortsatt trenger diskusjon. At det er behov for Pride. Da skal vi ikke gjemme bort meninger. Vi skal løfte dem opp til lyset. Utforske og utfordre dem. Ta stilling. Kritiser gjerne avisen, også, men diskutér. Snakk om dette med ungene rundt middagsbordet, med venner og i menigheter. Protester mot meninger du er uenig i. Men ha toleranse for mennesker som ikke er som deg.

Happy Pride!