Aldri mer Hiroshima

Nina Sofie Pedersen

Nina Sofie Pedersen Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.6. august 1945 kl. 08.15 bombet USA innbyggerne i Hiroshima med verdens verste masseødeleggelsesvåpen. Tre dager senere led innbyggerne i Nagasaki samme skjebne. Før året var omme hadde over 210 000 mennesker mistet livet som resultat av atombombene, og mange flere var blitt syke. Fortsatt lever de overlevende og generasjonene som kom etter med konsekvensene av radioaktiv stråling.

Nå står vi sammen med de overlevende og krever handling. Ingen skal noen gang måtte oppleve det de opplevde. Atomvåpen må forbys og elimineres.

Den eneste måten vi kan sikre at atomvåpen ikke brukes, er ved å stigmatisere, forby og avskaffe atomvåpen. Det har et flertall av verdens land innsett. I 2017 vedtok 122 stater et forbud mot atomvåpen i FN. Norge har verken signert eller ratifisert avtalen. Norge tilhører et mindretall som tviholder på forestillingen om at atomvåpen er nødvendige og legitime. Vi kan ikke godta at Norge går imot flertallet i FN som jobber for å styrke normen mot atomvåpen.

Historisk har vi sett at lokalt engasjement, at lokalt folkevalgte, kommunestyrer og enkeltindividers innsats for kontroll og nedrustning har vært helt essensielt for å få på plass internasjonale avtaler. Nå trenger vi Haugesund med på laget i kampen mot atomvåpen.. Det kan Haugesund gjøre ved å bli en del av ICAN Cities Appeal, appellen som oppfordrer regjeringen til å slutte seg til FNs atomvåpenforbud.

Kjære ordfører Arne-Christian Mohn og bystyret i Haugesund: Støtt ICAN Cities Appeal og be regjeringen slutte seg til FNs atomvåpenforbud.

Ingen skal noen gang måtte oppleve det de opplevde i Hiroshima og Nagasaki. Sammen kan vi skape en verden fri for atomvåpen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags