Er det håp for journalistikken?

Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk...

Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk... Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi står midt i en pandemi, som ingen av oss har sett maken til. Landet har vært stengt ned. Det har vært unntakstilstand over hele verden. Som små barn som nettopp har lært å gå, så har vi vaklende prøvd å gjenoppta noe av vår tidligere hverdag – med alle smittevernhensyn godt ivaretatt.

På styremøtet i Sildajazzen i april diskuterte vi om vi måtte avlyse årets festival, men vi valgte imidlertid å gå for en «annerledes» Sildajazz. Vi innså at den store folkefesten kunne vi ikke ha, men vi kunne ha en festival hvor musikken stod i fokus – jazzen – jazzen som er festivalens fundament.

Jeg har vært på en rekke konserter. Alle smittevernhensyn har vært godt ivaretatt. Programmet har vært variert, og av utmerket kvalitet. Andreas Risanger Meland har hatt en krevende jobb for å gjennomføre festivalen både på en forsvarlig måte, og med en så høy kvalitet. I tillegg har han etablert nye tilbud under festivalen. Ved hans side har både frivillige, og ansatte på de forskjellige arenaene, stått på for at Haugalendinger og tilreisende skulle få dette kulturtilbudet også i år.

Men hva skrives det om? «Se hvem som var på kaien», «De var på konsert», «Disse så», «De var og hørte på» og så videre, med en rekke bilder av folk som var på arrangementene. Hvem bryr seg vel om hvem som var hvor? Og hørte på hvem? Og var sammen med den, eller den? Men det var altså hovedfokuset hos Haugesunds avis - og det under denne pandemien vi ikke har sett maken til i vår tid. Norsk Presseforbund vedtok i 1936 Vær Varsom-plakaten, som klart og tydelig stadfester den rollen og det samfunnsoppdraget pressen har. Her står det blant annet: «En fri, uavhengig presse er blant de viktigste institusjoner i demokratiske samfunn. Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk.» - og dette samfunnsoppdraget ble forvaltet ved å ta bilder av de som var ute under Sildajazzen…er det håp for journalistikken? Jeg bare spør.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags