Flytt Skeisvang vgs. til Breidablik Kronikk

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Haraldsgatå om formiddagen er nå ofte bortimot folketom og et trist syn. De få som dukker opp, hadde gjerne deres glansdager for 50–70 år siden. Av og til virker det som om benkene i Steinparken er blitt en møteplass for noen få pensjonister, men stort sett er sentrum på dagtid et halvdødt område.

Yngre faste gjester i vår storstue på dette tidspunkt ser avgjort ut til å ha problemer.

Det er liten trøst i at slik er det i mange byer i vårt land.

Vil man ta knekken på et bysentrum, skal man legge skoler og offentlige institusjoner kilometer borte fra de

gamle gater. Studenter og skoleungdom skal ikke fraktes «langt ut på landet» og isoleres fra det øvrige samfunn.

Når ungdommen forsvinner, dør strøket!

For særlig tenåringer bruker byen på en helt annen og aktiv måte enn de voksne.

I tidligere tider var det mye mer liv og røre. Da hadde vi et levende sentrum, og det var stor aktivitet. I dag er området nærmest en ørken.

I midten av det forrige var det hundrevis av elever i alderen 6–7 til 13–14 år som daglig skulle til og fra Breidablik folkeskole (grunnskole), og de mellom 13–14 og 18–19 år som holdt til i Haraldsgatå 226 (realskole/gymnas), var ikke til å overse når de slentret og spradet på «Stripå». Nå ser vi dessverre få i disse aldersgrupper på Strøket.

Forfatter Tore Renberg ivrer for å få de unge/studenter tilbake til Stavanger sentrum. Yngre årsklasser vil påvirke omgivelsene, de vil handle og benytte seg av kulturtilbudene der, de vil nyte det glade og urbane liv som bare de tradisjonelle omgivelser kan gi, sier han. Det er også tale om å skaffe arbeidsplasser i et fraflyttingstruet sentrum da de unge bruker penger på helt andre ting enn de eldre. Det vil endre økonomien, det vil forandre hele vår hverdag.

Vi har heldigvis studentene i Bjørnsons gate 45, men kommunedirektør Simon Næsse i Haugesund nevner i HA den 21/11-2019 den positive effekt av sentrumsnære videregående skoler i Sandnes og Stavanger. «Skoler som tilbyr dans, drama og musikk. Dette har skapt svært mye aktivitet i området, ikke bare i skoletiden, men også utover kveldene og i helgene.»

Flytt Skeisvang vgs. – Nye Haugesund gymnas – til Breidablik-området!

De snart 60 år gamle bygninger er ikke bygget for den moderne skole og dens krav. Da blir man samtidig kvitt alle lekkasjer og forhåpentligvis også de store problemer med skjeggkre.

I tillegg vil det ha stor positiv virkning på hele sentrum.

Lær av Sandnes og Stavanger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken