På natur(lig) vis!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevHer viser jeg et bilde over hva som blir kastet i naturen. Eller kanskje bare glemt?

Uansett. Midt i fineste Karmøyheia. Søre Sålefjelllet som mange er så glade i – og dette er ikke noe unikt syn. Forsøpling i naturen er ikke uvanlig – men er det greit?

Ut fra bildet ser det kanskje ikke så ille ut, men alvorlig forsøpling er straffbart. Forurensingsloven § 79 slår fast at tømming av avfall slik at det kan virke skjemmende eller være til skade eller ulempe for miljøet, straffes med bøter og/eller fengsel inntil 3 måneder.

Forsøpling er et kriminalitetsområde der den preventive effekten av straffeforfølgning er særlig viktig. Risikoen for å bli tatt «på fersk gjerning» er forholdsvis liten. Det er derfor av stor betydning at politiet signaliserer en offensiv holdning og foretar grundig etterforskning av grove tilfeller.

Det er trist å gå tur og se der det  ligger avfall, noe av hele turopplevelsen faller da bort hos de fleste. 

En annen ting er hva som siver ned i grunnvann og lagres i naturen med sen nedbrytningstid.

Dette er en typisk «bit for bit»-problematikk:

Den enkelte kastede gjenstand er kanskje ikke så mye å skrike opp om, men – hvis det ikke reageres med hurtig opprydding og andre tiltak – kan snart forsøplingen innebære en kraftig forringelse av våre vakre nærområder.

Det man bærer med seg ut i naturen kan man også bære tilbake.

Er det holdninger eller kunnskap det skorter på?

Det er veldig bra at Karmøy kommune er på riktig spor. Vi har en dyktig naturforvalter som tar ansvar i sitt fagfelt,  det ble ansatt en miljøvernkoordinator etter ønske av MDG og SV – samt satt av midler til å følge opp klima og energiplanen som på sist kommunestyremøte endelig ble vedtatt og ferdig revidert. Rogalands beste plan ble det sagt fra talerstolen, noe vi skal være veldig stolt av.

Men alt dette er allikevel ikke nok, alle har et ansvar for å ta best mulig vare på naturen vår. Ikke fagre ord men handling, naturen overlever kanskje uten oss – men aldri vi uten den. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags