Haugalandet kan få nøkkelrolle i Norges neste industrieventyr

Tom Kalsås

Tom Kalsås Foto:

Av
DEL

LeserbrevStaten bør være en motor også i det neste industrieventyret i Norge.

Mye tyder på at det allerede har startet og handler om hydrogen.

Den lange fortellingen om Norge som energinasjon, handler om da vi gikk fra vannkraft og inn i oljen, videre inn i gass – og så inn i havvind.

Hydrogen er det åpenbare neste store alternativet. Energikilden som er utslippsfri – og som har vann som eneste avfallsstoff.

Dette kan bli utrolig spennende for Rogaland generelt, og Kårstø og Haugalandet spesielt.

LO og AUF enige
Bare uker etter lokalvalget i fjor, sa partileder Jonas Gahr Støre at klima kom til å bli den store valgkampsaken vår. Etter det har Arbeiderpartiet satt ned en komité på 18 representanter som allerede har møttes flere ganger for å meisle ut programmet som Arbeiderpartiet skal gå til valg på i 2021. Vi er ikke ferdige, men at klima og industri blir to hovedpunkter, det er soleklart.

Støre leder komiteen, som jeg er så heldig å være en del av. Men også LO-sekretær Are Tomasgard, og Ina Libak fra AUF er med – to grupperinger som framstår med ulike røster i spørsmål om klimapolitikk.

Det tok ikke lang tid fra vi begynte å snakke om mulige nye industrieventyr før LO og AUF var samstemt om løsningen:

Hydrogen!

Det kan erstatte fossilt brensel i transport som krever for mye energi til at det kan drives med batteri. Og det gjelder både tankskip, anleggsmaskiner og trailere. Hydrogen vil også kunne brukes til oppvarming.

Trepunktsplan
Programkomiteen mener det er tre punkter som danner grunnlaget for en gigantsatsing på hydrogen:
• Hvis Arbeiderpartiet kommer til makten og i regjering etter 2021-valget, må vi lage en tiårsplan som legger til rette for å bygge ut infrastruktur for hydrogen innen 2030.
• Vi må sette en dato for når det skal stilles krav om nullutslipp fra tungtransport og skipstrafikk.
• Vi må være åpne for at staten går inn på eiersiden for å få fart på hydrogenindustrien. Enten gjennom et statlig selskap eller oppkjøp i dagens hydrogenselskaper.

Kårstø kan få nøkkelrolle
Du skal ikke ha særlig fantasi for å se for deg hva dette kan bety av milliarder av inntekter og tusenvis av industriarbeidsplasser.

Og tenk på hva dette kan bety for Kårstø og Haugalandet. Der er de nemlig for lengst i gang med å se inn i glasskulen.

Framsynt næringsliv og lokalpolitikere har allerede snakket godt og konkret sammen. Når en løsning for storskala karbonfangst og -lagring er på plass, vil alt ligge til rette for produksjon av utslippsfri hydrogen av norsk naturgass. Og med millioner av kubikkmeter gass som daglig strømmer til anlegget på Kårstø, med gassrør direkte til kontinentet, er det åpenbart at Kårstø kan spille en nøkkelrolle i et fremtidig industrieventyr for hydrogen.

Skille mellom høyre- og venstresiden
Dette er en satsing og en visjon som skiller Arbeiderpartiet fra høyresiden i norsk politikk. Mens den sittende regjeringen har en salgs næringsnøytralitet der den lener seg tilbake uten å gripe industrimulighetene med hydrogen, ønsker Arbeiderpartiet å bruke statlige muskler for å dytte hydrogeneventyret i gang.

Norge har tidligere hatt suksess med målrettet og aktiv næringspolitikk. Nå er tiden moden for å gjøre det samme igjen. Tiden er inne for hydrogen og Kårstø.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags