Høyresiden på Karmøy har et problem

Høyre fikk en representant mindre enn Ap etter forrige valg, men endte opp uten makt. Vil Høyre fremstå som et tydeligere opposisjonsparti fremover - enn de har vist til nå?

Høyre fikk en representant mindre enn Ap etter forrige valg, men endte opp uten makt. Vil Høyre fremstå som et tydeligere opposisjonsparti fremover - enn de har vist til nå? Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fjorårets valgresultat var egentlig en thriller i Karmøy kommune; og det tok også relativt lang tid før ordfører Jarle Nilsen greide å stable på plass et styringsdyktig flertall. Selv om det meste kan skje når det gjelder lokalpolitiske konstellasjoner, var nok de fleste ganske overrasket over at Nilsen fikk Frp med seg i posisjon. Og det er nettopp her problemet til høyresiden i Karmøy ligger – Jarle Nilsen har nå evnet å samle en svært bred koalisjon, der Ap samarbeider med både KrF, Frp, Venstre og Senterpartiet.

Når det gjelder Høyre, bandt de seg tidlig i forhandlingene til Karmøylista, noe som i ettertid framstår både underlig og uklokt. Hvorfor satset de ikke heller på å vinne sentrum, der både Frp, Venstre, KrF og Sp ligger? Man skulle jo tro at sjansene til makt da ville være betydelig større enn ved å binde seg til Karmøylista.

Fjord Motorpark-saken synes å ha vært en eneste stor skandale for høyresiden på Karmøy. Saken splittet Frp i to, og Karmøylista ble deretter dannet av ekskluderte Frp-ere. I tillegg har saken etter alt å dømme også gjort at Høyre har blitt relativt upopulære på deler av Nord-Karmøy (hvem ønsker vel en motorpark i sitt nærområde?), noe som i sin tur ser ut til å ha styrket Ap og Sp de samme stedene.

Kjemien mellom Frp og Karmøylista synes å være såpass dårlig at et samarbeid mellom disse to partiene, ikke virker særlig sannsynlig – men mye kan selvsagt skje før neste valg. Det er likevel på det rene at de tradisjonelle høyrepartiene på Karmøy, det vil si Høyre, Frp og Karmøylista, til sammen fikk 21 representanter etter valget, og dermed én representant mer enn posisjonspartiene fra forrige kommunestyreperiode (Ap, KrF, Sp og V). Om samarbeidsklimaet mellom Frp og Karmøylista hadde vært annerledes, hadde det nok i realiteten vært MDG, med sine to representanter, som hadde vært på vippen, og da altså kunne avgjort hvilket flertall som skulle styre Karmøy.

Selv om det selvsagt er valgresultatet som avgjør hvordan maktkonstellasjoner blir seende ut – så antar jeg at de som skal stemme i 2023 i det minste vil sette stor pris på å hvite hvilken blokk partiene identifiserer seg mest med. Det kan jo for eksempel være at de som stemte på Karmøylista ble litt skuffet over at disse ikke greide å finne sammen med sine tidligere venner i Frp, og i tillegg er det kanskje også ikke så rent få Frp-velgere som ikke hadde ventet seg at deres parti skulle samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Slik jeg ser det, må Høyre før neste valg fri til Frp og (resten av) sentrum. Én måte å gjøre det på er å si at de nå tar ansvar og bidrar til å legge omkjøringsveien død. Et slikt standpunkt vil vise at partiet tar både matjord, natur, biologisk mangfold, og ikke minst samferdselsutfordringer lengre nord på øya, på alvor. I så fall sier de også – implisitt – at de ikke ønsker å belaste folk med unødvendig mye bompenger. Jeg tror at et slikt standpunkt kan være en viktig del av et framtidig frieri til både Frp, V, MDG og Sp – og ikke minst til nye høyrevelgere. Et valg vinnes ikke i løpet av valgkampen, men heller gjennom den politikken som man åpent fronter mellom hver valgkamp.

Et slikt standpunkt viser at partiet Høyre evner å orientere seg på nytt og skifte mening når en sak endrer karakter – i sterk motsetning til Ap og Nilsen, som fortsatt er overtydelig på at omkjøringsveien skal bygges i forbindelse med neste bompengepakke (2023-2038).

Enhver styringskonstellasjon trenger en god opposisjon, som selv kan utgjøre et framtidig posisjonsalternativ – i hvert fall etter neste valg. Slik situasjonen er i Karmøy pr. i dag, er det dessverre vanskelig å få øye på et reelt alternativ – om ikke Høyre tar noen grep framover.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken