Humler samler nektar, mens kommunen sparer penger

God plantestrategi godt for både humler, folk og kommuneøkonomien.

God plantestrategi godt for både humler, folk og kommuneøkonomien. Foto:

Av
DEL

LeserbrevI Bibliotekparken summer humlene sommerlig og flyr dovent fra blomst til blomst. Utenfor inngangsdøren til biblioteket bugner det av blomster, hvor fargene er vakkert avstemt til både parken og arkitekt David Sandved sin fargepalett for biblioteket – og kommunen har ikke brukt én krone på dette bedet i år! Hvordan er det mulig?

Fra jeg begynte å jobbe på biblioteket har jeg med undring sett på at det i bedet utenfor inngangspartiet har blitt satt ned vårblomstrende løk, før disse har blitt spadd opp, og nye sommerblomster har blitt satt ned. Altså to ganger årlig spas bedet opp. Slikt tar tid. Nye løk og sommerplanter kjøpes inn og plantes – to ganger årlig. Slikt koster penger. Løk og planter blir kastet, eller gitt bort, når sesongen deres er over. I mitt hode er dette dårlig kommuneøkonomi. Hva er det som er gjort annerledes i år, som gjør at kommunen ikke har brukt én krone på dette bedet, men som likevel er så frodig og vakker?

Svaret er ganske enkelt. God planlegging. Rett valg av planter, og litt «fødselshjelp». I stedet for å plante ettårige planter har Parkavdelingen plantet stauder i dette bedet. Valget av hvilke stauder som skal plantes er nok gjort med tanke på pollinerende insekter, som det på verdensbasis er stort fokus på at vi må ta vare på. Estetisk har de tatt hensyn til øvrig beplantning i parken, og til arven etter David Sandved – hans spennende, men like fullt harmoniske fargepalett. Økonomisk har de sett at de sparer penger både på personalressurser og planter ved å la være og spa opp, og spa ned, to ganger årlig. Også miljøet spares ved at Parkavdelingen gjør dette – ikke skal planter fraktes verken til, eller fra, og andre nyttevekster kan heller dyrkes. Ansatte ved biblioteket tok ansvar for å være «fødselshjelpere», slik at ugress ikke skulle ta overhånd før staudene hadde etablert seg, og nå klarer de seg så godt som uten assistanse. Kommunen har spart mye på å gå over til stauder her, og vil fortsette med det i årene fremover. Estetikk, økonomi og miljø – tre i en, er det mulig? Svaret er ja! Både som politiker og som hageentusiast liker jeg dette. La oss se mer av slike gode tiltak.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags