Hva er god byutvikling?

Av
DEL

Leserbrev
Arnstein Olaisen har sterke meninger om hva som er viktig for Haugesunds utvikling. Dette er supert. At vi har journalister som bryr seg er alltid et gode.

For hva er det vi trenger i Haugesund? Og hva er egentlig byutvikling? Det er det Olaisen skriver om – hva vi bør gjøre for å utvikle byen vår til et bedre sted å leve. «Look to Hasseløy» sies det.

Olaisen har ingen tall, men det har jeg. I skrivende stund er det 486 ledige boliger i Haugesund på Finn. Av disse er 157 nybygg. Han er svært begeistret for at de «gamle rønnene» nord på Hasseløy skal bli til enda 150 Haugboleiligheter. Hvor mange ledige boliger trenger Haugesund? Hva med å fylle livet med mer enn et sted å bo?

Rønnene han snakker om er tønnefabrikken til Østensjø i Hansavåg. At disse skal rives er ikke udelt positivt. Verdien av disse byggene ligger i mer enn mørtel og råtne plank. Denne typen industribygg er en del av vår historie, de er en del av Haugesunds identitet og de var en forutsetning for at Haugesund er blitt den byen den er i dag. Nå forsvinner den. Jeg burde egentlig skrive «nå forsvinner den og», for Haugesund har en tradisjon med å rive og fjerne kulturhistorie på denne måten. Brannstasjonen er et eksempel. Flotmyr en annen. Det skal være nytt, det skal være glass og stål, urbant og flott! Å argumentere for noe annet er en evig kamp i motvind i denne byen.

Det har vært snakket om at vi trenger Haugesunds svar på Tau Scene. Det snakkes varmt om Haugesund som Norges maritime hovedstad. Hva med å slå to fluer i en smekk – tenk om vi kunne bevart tønnefabrikken som en viktig del av Haugesunds identitet og gi byen (og bydelen!) et kulturhus som kan samle ikke bare øyas, men byens befolkning.
Staalehuset blir i lignende ordelag omtalt som meningsløst lite brukt. Er dette noe som blir sagt for å provosere? Eller mener han at kulturhus som Staalehuset er meningsløse? Neida, det var ikke det han sa, men jeg lar meg likevel provosere. Hvorfor mener Olaisen at det er bedre brukt som enda flere leiligheter? DET er for meg meningsløst.

Hva er byutvikling? Jeg vil argumentere for at det er mer enn hus. Mer enn leiligheter. Uten å samtidig satse på samlingsplasser, kultur og stedstilhørighet så bygger man ikke en by. Man bygger bare tomme hus. Det er noe med at alt som glitrer ikke er gull… og noen ganger er gråstein og gammel murpuss mer verdt enn glass og skinnende flater i lengden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags