Å «handla hima» er et felles ansvar

Av
DEL

LeserbrevI Skudeneshavn står nå en rekke butikklokaler tomme, og flere skal tømmes om kort tid. I Kopervik og Haugesund er butikkdøden en vedvarende trussel. 

Det er kanskje ikke realistisk å ha like mange butikker i sommerbyen som det «alltid» har vært, men dersom de butikkene som er igjen skal overleve er det ditt og mitt ansvar å holde dem i live. Det er lite som kan slå det å få varen i hånden uten å måtte vente i flere uker på en pakke. Eller det å ha muligheten til å stikke innom igjen dersom varen viste seg å ikke passe. 

I min hjemby har man blant annet et flott parfymeri som bugner over av varer. Noen få meter unna ligger Karmøys eneste slakteri som serverer ferske kjøttvarer hver eneste dag. Midt mellom dem ligger Hillesland bokhandel med sin innholdsrike butikk. For ikke å glemme Blåklokken blomster, Gullsmeden og resten av forretningene som utgjør handelsstanden.

De siste par årene har cruiseturistene strømmet til Skudeneshavn i sesongen. Dette er vel og bra, også for butikkene. Det er imidlertid ingen lokalsamfunn som kan leve på turister alene. At rike engelskmenn legger igjen noen hundrelapper i juli hjelper lite dersom jeg og du ikke bidrar ellers i året.

Det er vanskelig å tenke seg et Skudeneshavn uten en eneste butikk. Et slikt scenario kan likevel fort bli en realitet om vi ikke tar en felles dugnad for å støtte opp om det lokale næringslivet.

Snart skal alle julegavene handles inn. Hvorfor ikke bruke dette som en gyllen mulighet til å støtte opp om nærbutikkene?

Å «handla hima» betyr ikke at man må boikotte kjøpesentrene, men om alle går inn for å handle halvparten av gavene på hjemmebane er det kanskje ikke mer som skal til for å hindre enda flere tomme lokaler i tiden framover. 

Tar du utfordringen?  

Paul André Sommerfeldt

Journalist og utflyttet skudenesbu

Bergen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags