Tilpassing til klimakrisen krever handling

Av
DEL

LeserbrevI fredagsutgaven av HA tar Ole Kobbeltvedt til motmæle mot min klima-risikoanalyse. Han spør hvordan jeg kan være så sikker på at konsekvensene av klimakrisen vil bli svært store og svært ubehagelige. Svaret er: Dersom vi fortsetter som vi stevner vil oppvarmingen, med stor sannsynlighet, bli så stor at isbreene i Himalayakjeden og Tibetområdet smelter. Da vil det slutte å renne vann om somrene i alle elvene som disse breene i dag fører til. Det vil si at omlag 1 milliard mennesker i området fra Pakistan til Sør-Kina vil mangle vann når heten er som verst. Én milliarder mennesker er stort. Å tørste i hjel er svært ubehagelig. Menneskene i disse områdene vil sannsynligvis ikke vil bli sittende i ro og langsomt død, men vil migrere nordover til områder med mer vann, blant annet til Norge. Dermed er det sannsynlig at flyktningestrømmen inn i Norge vil øke dramatisk hvis/når oppvarmingen fortsetter. Liknende scenarioer til dette kan ramses opp på løpende bånd, men dette får holde.

Kobbeltvedt hevder videre at det er feil at klimatemaet har vært grundig utforsket og at «det for mange år siden ble lagt lokk på all debatt rundt spørsmålet». Et enkelt Google søk avslører at dette er feil. Tusenvis av treff viser at det har vært produsert, og produseres utallige innlegg i denne debatten. Når klimarealistene/fornekterne ikke får gjennomslag for sine synspunkter skyldes ikke det at noen legger lokk på debatten, det skyldes at de har dårlige argumenter. Det er på tide at klimafornekterne tar dette inn over seg og slutter å tro at de er offer for en konspirasjon.

Til tross for at Kobbeltvedt stort sett ikke har forstått mitt innlegg har han også to gode poeng: 1) Jeg burde latt være å skrive AT konsekvensene av klimakrisen vil bli store og ubehagelige - og heller skrevet at SANNSYNLIGHETEN er stor. Ingen vet med sikkerhet hva fremtiden vil bringe. Nettopp derfor det er det nødvendig med en risikoanalyse. Mitt poeng er at det er svært mye farligere å la være å gjøre endringer, enn å forsøke å hindre oppvarmingen.

2) Ja, vi mennesker er fantastisk tilpasningsdyktig. Det er vi fordi vi tar farer på alvor og handler for å unngå at konsekvensene blir for store. Noen ganger er det god tilpassing å vente og se. Kommer det én enkelt regnskur kan man tre en sekk over hode og vente til den går over. Når det regner kraftig hele sommeren er det på tide å bygge hus med tett tak.

Kobbeltvedt sin vente og se holdning er i dag som å trekke en sekk over hode. Altså det motsatte av å være tilpasningsdyktig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags