Klimapolitikk som funker!

Bilde av Susanna Aske Bredenbekk

Bilde av Susanna Aske Bredenbekk Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Norske klimagassutslipp går ned, og det har de gjort fire år på rad. Skal denne trenden fortsette trenger vi mer Venstre-politikk.

For første gang er vi i rute til å nå norske klimamål. Dette er strålende klimanyheter.

De gode resultatene har ikke kommet av seg selv. Venstre har jobbet systematisk og målrettet med det grønne skiftet i flere år. Siden 2013 har Venstre vært med på å styre norsk klimapolitikk. Gjennom å ta ansvar har Venstre fått gjennomført mye effektiv klimapolitikk.

Blant annet har vi gjennomført en storstilt satsing på kollektivtransport, fordi det skal være billig og enkelt å velge grønt. Det at staten bruker mer penger på kollektivtransport enn tidligere har gitt resultater: Nå gjennomføres det 150 millioner flere kollektivreiser i året enn i 2013.

I tillegg ruster vi opp jernbanen. Siden 2013 er bevillingene økt med 80 prosent. Det går over 100 flere avganger hver dag og antall årlige reiser har økt med 15 millioner.

Langs kysten pågår det nærmest en grønn revolusjon som skaper nye arbeidsplasser. Innen få år skal vi ha rundt 80 elektriske ferjer rundt om i landet. Dermed er sannsynligheten høy for at du snart kan krysse din lokale fjord på en utslippsfri måte.

Og inn på denne utslippsfrie ferjen har du kanskje kommet kjørende i din utslippsfrie bil. Stadig flere av oss har nemlig byttet ut bensin- eller dieselbilen med en elbil. Nå er halvparten av alle nye biler som selges en elbil.

Det har noe å si hvem som styrer. Nå er vi bekymret for hva et potensielt regjeringsskifte i 2021 vil ha å si for viktige klimasatsinger.

Tidligere i sommer lanserte Audun Lysbakken SVs viktigste krav for å danne regjering med Ap og Sp. Ingen av disse kravene handlet om klima.

Og i vårens forhandlinger på Stortinget om økonomiske krisepakker til næringslivet hadde Ap og Sp subsidier til oljeselskapene som sin topprioritering. Det er ikke å satse på det grønne skiftet.

I tillegg har både Støre (Ap) og Vedum (Sp) lukket døren for å gå i regjering med MDG. Heller ikke dette styrkes opposisjonens klimaprofil.

Dersom opposisjonen vinner valget til neste år, er vi redde for at det ikke vil være noen partier i regjeringsforhandlingene som setter klima øverst på prioriteringslisten.

Dermed er det å stemme på Venstre trolig den sikreste måten å bidra til at vi også de kommende årene vil ha et klimaparti i regjering.

Selv om vi har gjort mye for å ta Norge i en grønnere retning de siste årene er vi selvfølgelig ikke fornøyde ennå. Vi vil mer. Skal verden nå målene fra Parisavtalen må utslippene halveres innen 2030 og fjernes helt innen 2050. Skal vi nå disse målene trenger vi mer grønn Venstre-politikk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags