150 svarte milliarder

Bernt Jæger, administrerende direktør i Næringsforeningen Haugalandet.

Bernt Jæger, administrerende direktør i Næringsforeningen Haugalandet.

Av
DEL

MeningerVi pusser opp og fornyer oss som aldri før, men hvem lar du gjøre jobben?

Svart økonomi har nok på mange måter vært litt bagatellisert i samfunnet. Mange har kanskje tenkt at det ikke er så farlig med litt svart arbeid i hjemmet. Men det er det! Og de negative konsekvensene er mange.

Svart arbeid unndrar ikke bare enorme midler fra fellesskapet, det fører også til en svært uheldig konkurransevridning.

Næringsforeningen Haugalandet har mange medlemmer fra bygg- og anleggsbransjen, som satser på lærlinger og kompetanseutvikling, og som følger HMS-forskrifter og tariffavtaler.

Slike seriøse bedrifter som velger å drive hvitt, konkurrerer på helt andre premisser. Konsekvensen kan bli at de må legge ned virksomheten, og at mange mister jobben sin.

Etter inspirasjon fra våre kolleger i sørfylket, oppfordrer vi nå alle som har mistanke om svart arbeid i bygg- og anleggssektoren om å varsle oss i Næringsforeningen gjennom et skjema på våre nettsider.

Alle varslere er garantert 100 prosent anonymitet om de ønsker det, og det er Næringsforeningen som tar dette videre med politiet. Vi håper dette kan gjøre det enklere å si ifra, og at vi på denne måten kan stå sammen i kampen mot svart arbeid og kriminalitet i næringslivet.

Ifølge NRK Rogaland slo A-Krim-gruppen i Rogaland i fjor til mot 540 selskaper og gjennomførte 20 større aksjoner.

Det er overraskende mange som ikke har helt hvit samvittighet. Det er viktig med bevisstgjøring, men også å få fjernet de useriøse aktørene.

Hva er det som gjør at man kjøper svart arbeid?

Som regel er det fordi man opplever at man da betaler mye mindre. Og det er klart, uten moms, kan prisen fort bli 25 prosent billigere.

Det kan imidlertid fort vise seg å bli dyrt. Høyesterett har slått fast at du kan havne i fengsel for å kjøpe svart arbeid.

Og om det ikke skulle gå så langt, står du uansett uten muligheten til å reklamere på dårlig utført arbeid og har ingen garanti.

Betaler du kontant, kan du også risikere å bli stående ansvarlig for firmaets skattekrav.

Så hvem ringer du neste gang? Lykke til med oppussingen!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags