Kulturminneplan og Haraldsgata 76

Haraldsgata 76

Haraldsgata 76 Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Forrige uke ble det kjent at Haugesund kommune har kjøpt Haraldsgata 76 som ligger ved Rådhusplassen. Huset som opprinnelig er en sveitsergård, bør få tilbake sin originale fasade.

Sveitserstil er en byggestil som ble benyttet i Haugesund fra 1870-tallet. Slike hus er det mange av i byen, og alle kan ikke bevares. Men det spesielle med Haraldsgata 76 er at det er et hjørnehus som ligger ved Rådhusplassen som er fredet. Derfor bør kommunen tilbakeføre den originale fasaden når huset nå skal pusses opp.

For Venstre er det å ta vare på verneverdige bygg viktig fordi de har kulturhistorisk verdi og bidrar til å forme bymiljøet. Derfor har vi i bystyret etterlyst en kulturminneplan. Ifølge Riksantikvaren vil en kulturminneplan sette kulturminner og kulturmiljø på den politiske dagsorden og bidra med kunnskap til kommunens virksomheter.

Når vi får vedtatt en kulturminneplan er det viktig at den ikke bare havner i en skuff, men brukes til å sikrer god forvaltning av kulturminner. Slik sikrer vi vern av f.eks. Tårnhuset i Sørhauggata 177 og sveitsergården i Haraldsgata 76.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags