Kvinners liv i fattige land

Aase Simonsen

Aase Simonsen Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Søndag 11. oktober ble FNs internasjonale jentedag markert. Jenters grunnleggende rettigheter er under press, og mer enn noen gang må vi jobbe for deres muligheter til et friere liv.

For en del år siden (2004) hadde jeg en ukes tid på Filippinene sammen med Rachel Trovi fra Langesund som var grunnlegger av MaMa Children’s Center og Norway i Manila. Et imponerende flott senter som blant annet var hjem for små foreldreløse barn. Jeg fikk også besøke noen av hennes små skolestuer i de kilometer lange slumområdene der en del barn fikk skolegang og et måltid mat. Maten ble servert av mødrene til disse barna. Jeg så ingen menn her.

Vi var innom fødestuen som Rachel var så stolt av. Midt i slummen den og. Den måtte være der for at kvinnene i det hele tatt skulle finne fram til den. Da vi kom var det ingen der som fødte, men sykepleieren fortalte at en nybakt mor nettopp hadde forlatt fødestuen. Jeg lurte på om de ikke fikk være der litt lengre, og det fikk de. Men problemet var at hun måtte hjem for å lage mat til mann og barn, og ikke minst ta seg av de barna hun hadde hjemme også.

Året før hadde jeg besøkt hovedstaden Lusaka i Zambia, der jeg fikk besøke et sykehus for feilernærte babyer. Jeg glemmer aldri verken synet eller lukten som slo imot oss, eller at det var mødre og bestemødre som satt ved sengekantene til de svært syke barna. Mens vi var her ble vi fortalt at det var satt i gang et program der kvinner ble lært opp til å dyrke egen grønnsakhage, slik at de kunne gi sine barn næringsrik kost. Det var mødrene man konsentrerte seg om, for det var de som tok ansvar for barn og familie.

Det var kvinnene de satset på for å gi barna en framtid.

Man kan alltids diskutere årsakene til at mennene ikke var til stede, men faktum var at de som oftest ikke var der. Det har nok sine kulturelle forklaringer, og ekstrem fattigdom gjør det ikke bedre.

Mine eksempler er fra en hverdag for svært mange fattige og ufrie kvinner over hele verden, og er det noe jeg mener er riktig – så er det når Erna har løftet fokuset på behovet for målrettet bistand til kvinner i utviklingsland. Vi tror at å løfte kvinnene vil bidra til et løft i utviklingen for både gutter og jenter. Vi tror at det som gagner kvinnene, det vil gagne barna og det vil gagne både menn og landet i kampen mot fattigdom.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken