– La oss ta tyren ved hornene, og så starter vi kampen!

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Cøliaki er en autoimmun sykdom hvor kroppens t-celler angriper kroppens egne celler, fordi de tror gluten er en farlig inntrenger som vil skade kroppen. Derfor blir tarmen betent og tarmtottene blir nedbrutt og gradvis forsvinner.

Det forskes nå mye på årsaken til dette, og man prøver å komme opp med en vaksine eller et preparat som kan inntas på lik linje med enzymer ved for eksempel laktoseintoleranse.

Det er forskjellige medisinske firmaer som forsker på dette, i hvert fall mer enn et trettitalls aktører på nåværende tidspunkt.

Av forskning som jeg savner akkurat nå er tidsperspektiv. Når i historien begynte mennesket å utvikle Cøliaki? Når finner vi de genetiske faktorene? Er det mulig å finne disse genetiske faktorene i gamle levninger etter mennesker? Dette mener jeg er et vesentlig ankepunkt i forskningen.

Er det sammen med den siste store industrialisering dette begynner? Ja, det tror jeg.

På 60- og 70-tallet, hvor kvinner for alvor skulle ut av kjøkkenet, ble det plutselig åpnet et helt nytt kapittel i den menneskelige mat- og levevis.

Nå skulle alt gjøres så mye enklere for husholdningen. Ikke skulle man bruke tid på matlaging hjemme. Produkter ble mer og mer industrialisert. Brød som før hadde god tid på å heve og bli godt, skulle produseres på rekordtid. Altså ble mer gluten tilsatt enn det som allerede var i hvetemelet. Hvetestivelse ble også tilsatt for ekstra effekt.

Blindtester har vist i testgrupper at folk som ikke har glutenallergi reagerer på for eksempel Sukran. Sukran er en karbohydratforbindelse som finnes i frukt, og det ligner veldig på det du finner i hvetestivelse. Når hvetestivelse blir tilsatt en lang rekke produkter i dag, som et stabiliserende og til dels søtende stoff, er det etter min mening klart at vi får en befolkning som i stigende grad, reagerer negativt – rent fysisk – på stoffet. Man blir på en måte overstimulert.

Gluten er et produkt vi naturlig kun finner i relativt lave konsentrasjoner i naturlige avlinger, men vi har, på industriens alter, ofret alt det naturlige for rask profitt og lave kostnader.

At så mange produkter er tilsatt stoffer «selv om de er naturlige» i produkter som egentlig ikke har noe naturlig innhold av disse stoffer, kun for å gjøre det bedre på egenskaper som holdbarhet, konsistens, utseende, stabilitet osv., kan være med på å skape denne overeksponering som kanskje skaper enda flere tilfeller av allergier enn strengt tatt nødvendig.

Er faren til stede for at vi, på denne måten, er i ferd med å utrydde oss selv ikke vurdert?

Når jeg skal være ærlig så frykter jeg at en annen tarmsykdom som for eksempel «Crohns sykdom» kanskje har samme underliggende årsak som jeg her skisserer som mulig grunn til økende forekomst av IBS og Crohns. Hva med å starte med sikring av historiske data slik vi kan finne løsninger som virker på sikt? Ikke bare «lappe over» med en pille eller en vaksine som kanskje virker noen år.

Ja, jeg reagerer selv på Sukran, men ikke på gluten. Ja, jeg har en stesønn som endelig har fått påvist Cøliaki. Så mange år med magesmerter, der han blant annet har ligget i fosterstilling på baderomsgulvet med magesmerter før han skulle på skolen, og det tok mange år før legene endelig hørte på oss og testet han for cøliaki, nesten 20 år faktisk…..! Så utrolig mange leger har avvist han fordi når man er overvektig, da kan han ikke ha Cøliaki….!

«Han har sikkert bare spist noe han ikke har tålt….!»

Ja, akkurat…..!

Lave verdier på vitaminer og mineraler påvist i blodprøver har de ikke tatt hensyn til.

Han fikk påvist laktoseintoleranse da han var 2,5 år. Det henger også sammen med Cøliaki. Han har endelig, etter så mange års bekymring, fått påvist Cøliaki.

Glutenallergi.

Det er ikke en «motesykdom».

For oss (og så mange andre) er det en realitet.

La oss ta tyren ved hornene, og så starter vi kampen!

Hilsen en bekymret bonuspappa.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken