Ap som garantist?

DEL

LederEn EØS-strid med høy temperatur på Felles-forbundets landsmøte endte med et umiddelbart nederlag for nei-siden.

Med 300 mot 218 stemmer gikk landsmøtet inn for å kreve en offentlig utredning av alter-nativer til EØS-avtalen, men uten å forhåndskonkludere med norsk oppsigelse.

Forslaget som ble vedtatt inneholder en rekke premisser og forbehold. Et kjernepunkt er formuleringen om en europapolitikk hvor Norge både sikres «den beste markedsadgangen til Europa og det beste arbeidslivet i Europa».

Men det som var ment som et kompromiss, og derfor hverken sier ja eller nei til EØS, maktet ikke å forene et splittet landsmøte i LOs største forbund i privat sektor.

Landsmøtegjesten Jonas Gahr Støre førte et kraftfullt forsvar for EØS-avtalen, og avviste behovet for alternativer til noe man er for.

Det meste Ap nå kan håpe på, i likhet med det EØS-positive flertallet i LO, er en borgfred.

Men uansett utredningsvedtak må problemene som knytter seg til arbeidsinnvandring, av typen lønnsskvis, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, møtes på en målrettet måte – og mer kan gjøres innenfor rammen av EØS.

Men at norsk arbeidsliv og økonomi har tjent på den frie bevegelsen av arbeidskraft, burde være hevet over tvil.

Hevet over tvil bør det også være at vår tilknytning til EU gir betydelige fordeler over et bredt register, i tillegg til den markedsadgangen norske eksportnæringer er avhengig av – selv om gambling med markedsdelen ville være alvorlig nok.

Brexit-kaoset burde ha dempet troen på å kunne shoppe fra EUs øverste hylle til en gunsgtigere handelsavtale for Norge.

For deler av nei-siden innen LO har imidlertid EØS-kampen et videre perspektiv enn arbeidsinnvandringen.

Her handler det om neste skritt for å bryte båndene til det europeiske fellesskapet, en kamp hvor norsk venstreside og europeiske høyrepopulister har samme mål.

Nå får man se hvor langt borgfreden rekker etter Fellesforbundets vedtak. Med tanke på en rødgrønn seier ved stortingsvalget i 2021 gjenstår det også å se hvor langt EØS-motstanderne SV og Sp vil bruke sin nye styrke på dette området, overfor et skadeskutt Ap.

Støre har mindre armslag til å stå som garantist i en strid det i alle fall ikke er mulig å utrede seg ut av.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags