Bredden i opprøret

DEL

LederNei til usosiale bompenger, lyder en parole i årets 1.-maitog flere steder i landet. Lokale LO-avdelinger protesterer mot økende satser og antall bommer. Både store prosjekter med statlig/kommunale veipakker og de mange mer begrensede bomringene har en nedside som blir stadig mer merkbar.

Særlig merkbar blir den for lavlønnede uten andre muligheter enn bil for å komme seg på jobb. Og det opprøret som nå kommer til uttrykk med paroler som «Nok er nok», har en politisk bredde som er av nyere dato i bompengesaken. Eksempelvis har Ap i Sandnes snudd, fra utvidelse av den lokale bompengeavtalen om nye vei- og kollektivprosjekter til et «opprør fra venstre» mot økte satser.

I Bergen ble partiet FNB - Folkeaksjonen nei til mer bompenger - tredje størst på siste lokale partimåling, etter et byks på 10 prosent. Sortert etter kjønn ville partiet hatt flere mannlige velgere enn Ap ved et kommunevalg nå.

FNB stiller liste i elleve kommuner og fem fylker til høsten. Valgforskere gnir seg i øynene. Og partiet står uten noe felles program ut over bompengeprotesten. I Bergen gjelder de seks første programpostene bomavgifter og bybane - og den syvende utfasing av eiendomsskatten.

Fraværet av en helhetlig politikk er noe av det som skiller en protestbevegelse fra et ordinært politisk parti. Økt skatt, kutt i offentlige ytelser eller droppe veiutbygging? Slike avveininger blir det liten plass til hos protestpartier, eller på plakater i demonstrasjonstog, for den saks skyld.

Som regjeringsparti oppdaget Frp ganske snart at saken ikke var så enkel. Nå oppdager venstresiden at Frps bomprotest ikke lenger kan stemples som egoisme eller et ureflektert ja til privatbil.

Audun Lysbakken strever med å forklare den ideologiske forskjellen på SVs og Frps nei til EØS. Det vil by problemer å trekke en tilsvarende grense i det bompengeopprøret som griper om seg. Solberg-regjeringen må på sin side konstatere at skattelette for folk flest spises opp av økende avgifter med flat sats og dermed en usosial profil.

FNB og parolene i noen av morgendagens demonstrasjonstog viser en folkelig protest som de etablerte partiene ikke har klart å forholde seg til. De skjevhetene som ligger innebygd i bompakkene krever handling.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags