Dramaets sluttfase

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederLEDER: Dramaet rundt Solberg-regjeringen er inne i sluttfasen, og i skrivende stund er utfallet åpent. Den regjeringskrisen som kan være under oppseiling, ville ha vært unngått hvis justisminister Sylvi Listhaug hadde innsett at Facebook-innlegget om Ap og terrorisme var upassende og raskt fjernet det, slik statsminister Erna Solberg skal ha bedt henne om – og om hun ikke hadde gitt inntrykk av å måtte slepes fram til en unnskyldning. En statsminister må bruke sin autoritet overfor statsråder med nedsatt rolleforståelse og lojalitet. Og det er mulig at Listhaugs partileder Siv Jensen burde ha gitt Solberg mer drahjelp.

I dag skal et KrF i dyp krise slite seg fram til et standpunkt i mistillitsspørsmålet. Stemmer også KrF for Rødts mistillitsforslag, blir det vedtatt. Men om mindretallsregjeringer må finne seg i mye, går det normalt en grense ved å plukke ned statsråder. Et sannsynlig mottrekk fra Solberg vil være kabinettsspørsmål. Å føye seg etter opposisjonen og gi Listhaug sparken ville uansett få koalisjonsregjeringen til å gå opp i limingen. KrF kvernes mellom harme over Listhaug og ulyst mot å felle regjeringen.

Dilemmaet ville ha vært unngått om Jonas Gahr Støre hadde nøyd seg med den sterke Listhaug-kritikken som Stortinget vedtok sist torsdag. Men bordet fanget, til tross for at en regjeringskrise nå vil passe svært dårlig for et krisepreget Ap. Og den «løsningen» han lanserte i helgen, og som også en sliten og presset Hareide lurer på om kan være et halmstrå, går ut på å be Solberg flytte Listhaug til et annet departement – slik at det ikke lenger finnes noen justisminister Listhaug å ha mistillit til. Det lyder nesten utrolig.

Nå har jo Listhaug verken feilinformert Stortinget eller begått annen embetsmessig forsømmelse, noe som hittil i norsk historie er det som har dannet grunnlag for mistillit. Kritikken gjelder Facebook-siden hennes. Og hvilke departementer synes Støre bør bestyres av en statsråd som angivelig ikke sier unnskyld på ordentlig for upassende innlegg? Støre reddes i alle fall fra det mistillitsvedtaket han neppe ønsker hvis KrF sier som en av sine ordførere: Det er bare ikke mulig å felle en regjering basert på en antakelse om at en person ikke mener det den sier.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags