Gå til sidens hovedinnhold

Drømmen om vippen

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Knut Arild Hareide kommer til å gjenta at KrF går til valg på en blågrønn regjering, til valgkampens siste slutt og videre inn i valgnatten. Men meningsmålingene tyder ikke på at en sentrum/høyre-regjering – uten Frp – rykker nærmere av den grunn. Et gjennomsnitt av forrige ukes målinger ga Frp 28 mandater, KrF og Venstre til sammen 11. De fire borgerlige partilederne lyder samstemte i troen på gode samtaler, dersom velgerne skulle fornye det borgerlige flertallet. At Erna Solberg da skulle kaste ut sin nåværende regjeringspartner, eller Frp selv velge opposisjon, er lite trolig. Og at Hareide da ikke vil innlede den nye valgperioden med å kaste den statsministeren kan gikk til valg på, er muligens litt mindre oppsiktsvekkende enn man kunne få inntrykk av torsdag.

Venstresiden grep naturlig nok Hareides avklaring med begge hender og vel så det. Advarselen mot å stemme på partier som kan holde Frp ved makten strammes til, et sentralt budskap med moralske overtoner i årets valgkamp. Formodentlig er det en kalkulert risiko at også Frp kan tjene på denne mobiliseringen. Og når det gjelder utfallene mot KrF, spørs det om velgerne oppfatter Jonas Gahr Støre som en kraftfull strateg eller en forsmådd frier.

Hareides avklaring innebærer at KrF ikke vil gå inn i noen ny samarbeidsavtale med en Høyre/Frp-regjering, men definere seg som et rent opposisjonsparti. Siden vi kan komme i en vippeposisjon har velgerne krav på å få vite hvor vi står, sier Hareide. Og avklaringen på dette punkt går altså ut på at en Solberg-regjering kan bli sittende til KrF måtte bidra til å felle den. Her er det noen åpenbare likhetstrekk med en Støre-ledet mindretallsregjering som har Rødt og/eller MDG som sitt parlamentariske grunnlag.

Ett av valgnattens mange spenningsmomenter blir om KrF premieres for den siste avklaringen, etter Hareides vedvarende strategiproblemer. Og skulle velgerne fornye Solbergs mandat, noe som fortsatt ikke kan utelukkes, blir det spennende å se om avklaringen fungerer som en datostemplet garanti eller en permanent trussel, samme spenning som Støre kan bli utsatt for. Små partier har alltid en drøm om «vippen», og dermed mer makt enn velgerne hadde tiltenkt dem.

Kommentarer til denne saken