Folkefest i uvisshet

DEL

LederI kveld opphører Storbritannias EU-medlemskap, noe som feires med fyrverkeri og med gatefester for brexitdelen av en splittet befolkning. Siden folkeavstemningen for over tre og et halvt år siden har landet vært preget av politisk kaos. Den formelle skilsmisseavtalen med EU kom på plass for et par dager siden. Men først nå starter forhandlingene om det reelle innholdet, der Boris Johnsons regjering ennå ikke har presentert britenes prioriteringer. Først festen, så gaveønskene, kunne man nesten si. EU antas for sin del å legge opp til en handelsavtale som begrenses til nettopp det. Ting tyder på at tjenestesektoren, herunder de økonomisk tunge finans- og transportnæringene, foreløpig vil bli holdt utenfor forhandlingene, av tidsmessige grunner.

Tidsskjemaet virker mer enn stramt, med en målstrek plassert ved årets utgang – og hvert EU-land skal ha godkjent avtalen før den tid. I første omgang må EU og Storbritannia bli enige om hvorvidt den nye tilknytningsavtalen skal forhandles helhetlig eller sektorvis. Den hardeste nøtten kan imidlertid bli EU-prinsippet hvor fri markedsadgang er koblet til kravet om å følge EUs regelverk på vitale områder, og følgelig med Europadomstolen til å avgjøre tvistemål.

Verken kveldens folkefestdeltakere eller andre kan vite om det er en myk eller hard brexit som feires. Eller om uvissheten og kaoset vedlikeholdes, gjennom en enighet om å forlenge overgangsperioden ut over 31. desember. Norge signerte tirsdag en solid avtale med Storbritannia, som jo forlater EØS samtidig med EU-utmeldelsen. Men i overgangsperioden må det jobbes målrettet og hardt med en permanent frihandelsavtale, for å sikre norske bedrifters tilgang til vår fremste bilaterale handelspartner.

For britene blir avtalen med Norge neppe den største utfordringen. Snarere kan det tradisjonsrike, nære vennskapet med USA bli satt på prøve. Det gjelder eksempelvis planene om å skattlegge amerikanske nettgiganter og åpningen for kinesiske Huawei på deler av mobilnettet. Begge deler, og mer til, mot USAs advarsler. Dette kan bli slitsomt nok å håndtere, parallelt med brexitforhandlingene. Og for noen kanskje også en påminnelse om fordelene ved europeisk samling i en globalisert verden?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags