«Fritatt» for godt?

Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng på pressekonferansen etter tirsdagens sentralstyremøte i Arbeiderpartiet, der varslersakene mot nestleder Trond Giske var tema.

Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng på pressekonferansen etter tirsdagens sentralstyremøte i Arbeiderpartiet, der varslersakene mot nestleder Trond Giske var tema. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederNoen formell avklaring kom ikke på tirsdagens sentralstyremøte i Ap, og partiet har da også gode grunner til å gi seg selv mer tid i Giske-saken.

Ro i rekkene blir det neppe med det første.

Men mest av alt synes det nå å handle om en kontrollert avvikling av Trond Giskes posisjon som partiets nestleder.

Enhver som har lyttet til Jonas Gahr Støres uttalelser de siste dagene, må ha oppfattet at «fritatt fra vervet på ubestemt tid» peker i retning av «fratatt vervet for all fremtid».

Støres ord om at en gjenkomst teoretisk sett ikke kan utelukkes, dreier skruen et nytt hakk etter erklæringen før jul om at Giske ikke har mye å gå på.

Partilederen fjerner nå all eventuell tvil om hvorvidt varslerne vil få en betryggende behandling av sine klagemål om seksuell trakassering og såkalt uønsket oppmerksomhet.

Her er det partiet som ikke har all verdens å gå på. Rykter om upassende opptreden og en frykt for – eller manglende tro på nytten av – å melde fra, har versert lenge.

Og det tok unektelig litt tid før Støre kom på banen.

Men etter Giskes soloopptreden på Dagsrevyen er man over i en fase hvor oppfølgingen på Facebook, om falske varslinger, feies til side av Støre.

Hva slags beskjed ville det så gi til varslerne – og hvilke signaler ville det være fra likestillingspartiet Ap – å ta Giske inn i varmen igjen?

Mer påtrengende blir kanskje spørsmålet om i hvilken grad Giske-fløyen vil se et maktspill i det hele og kjempe videre.

Verden var tross alt enklere de gangene det var en «vanlig» kamp om politisk kurs som herjet Ap.

Den nåværende turbulensen føyer seg imidlertid til et bilde med feilslått valgkamp, nedslående målinger og en stortingshøst hvor det største opposisjonspartiet har virket ganske utslått, med en ledertrio uten tillit til hverandre.

Måtte det en metoo-kampanje til for å innse at «uønsket oppmerksomhet av seksuell karakter» faktisk er nettopp det?

Nå skal hver sak behandles grundig, og begge parter høres.

Og Støre viser et helt annet lederskap enn før jul, med en prosess som nå er forankret i sentralstyret og som landsstyret nok senere vil tilslutte seg. Men holder det til å skape ro rundt det mest sannsynlige utfallet? Her står det om mer enn Giskes politiske fremtid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags