Må møte truslene

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederNæringsminister og Høyre-ideolog Torbjørn Røe Isaksen tar til orde for en ny ytringsfrihetskommisjon. 20 år er gått siden Francis Sejersted leverte innstillingen fra en tilsvarende kommisjon, og i mellomtiden har medielandskapet og rammevilkårene for den offentlige debatten gjennomgått forandringer som ingen den gangen kunne forutse. Nettet er blitt en hovedarena for informasjon og debatt som kontrolleres og reguleres av internasjonale giganter som Google, Facebook og YouTube. Og nettet har sine gjallende ekkokamre hvor hat og trolling og medfører selvsensur. Heller ikke alternative medier og «fake news» var kjente problemstillinger i 1999.

Utviklingen peker mot en svekkelse av ytringsfriheten, først reelt og så formelt, sier Isaksen, som lanserte sin kommisjonsidé i Klassekampen mandag. Han presiserer at det ikke er endringer i lovverket han ser for seg. Den forrige kommisjonen hadde grunnlovsparagrafen om ytringsfrihet og tilgangen til offentlige informasjon i sitt mandat. Denne gangen er det rammeverket rundt ytringsfriheten som foreslås utredet. Og her vil det i sannhet være mye å ta fatt i for det som bør bli en politisk og samfunnsmessig bredt sammensatt kommisjon.

Én problemstilling kan være grensedragningen mellom respekt og krenkelseshysteri. En annen avveiningen mellom «scenenekt» for omstridte personer og å sette holdningene deres under kritisk debatt, med forhenværende Trump-strateg Steve Bannons besøk under mediedagene i Bergen som ferskt eksempel. Likeså framveksten av så vel autoritære krefter på begge ytterfløyer som en debatthemmende identitetspolitikk. Og hva skjedde med diskusjonen om «ytringsansvar» etter 22. juli?

Men først og sist, hvordan forvalter vi de plattformene som skulle utvide ytringsfriheten, men som samtidig har noen innebygde trusler mot denne friheten? Isaksen får bred tilslutning til sitt kommisjonsforslag, venstresidens tankesmie Agenda har tidligere luftet samme tanke. En ny utredning bør munne ut i nye strategier og konkrete tiltak. Den kanskje største utfordringen, nettgigantenes monopol, kan imidlertid bare møtes gjennom et forsterket, internasjonalt samarbeid, noe en norsk kommisjon må ha for øye – og gjerne ha en ambisjon om å bidra til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags