Mulighet til enighet

DEL

LederReaksjonene har vært omtrent som forventet på forslagene fra Aps migrasjonsutvalg. Den forslagspakken som onsdag ble presentert av utvalgets leder, Masud Gharakhani, kan imidlertid best beskrives som en virkelighetsorientering hos et parti hvor asyl- og innvandringspolitikken i lengre tid har fått drive litt for vær og vind.

Med utvalgets opplegg bringes det inn noen overordnede mål, ett av dem på linje med det som er innført hos Aps søsterpartier i Sverige og Danmark: Ingen kan ha en mer asylliberal politikk enn nabolandene.

Asylantankomster, familiegjenforening og kvoteflyktninger skal sees i sammenheng, med sikte på en totalsum som er forutsigbar og i tråd med hva landet og kommunene har kapasitet til å integrere.

Et hovedpunkt hos utvalget er økt innsats i flyktningenes nærområder og blant annet norskfinansierte asylmottak i Afrika. Umiddelbart kan nok realismen diskuteres i enkelte av forslagene. Samordning gjennom EU er noe av en forutsetning for å lykkes. Men en oppdatert og realitetsorientert versjon av målet om en streng, rettferdig og human har sin nytteverdi som et bidrag til en omforent, norsk migrasjonspolitikk.

Den første kommentarrunden til forslagene preges av den kjente regelen om at hva man ser, avhenger av hvor man står.

I avisintervjuer, studiodebatter og twittermeldinger kritiseres Ap-utvalget vekselvis for å gå for altfor langt og altfor kort, samt ønskes velkommen etter.

Når disse rundene er unnagjort, bør det imidlertid være rom for å konstatere at det ligger an til en bred, tverrpolitisk forståelse når det gjelder hovedtrekkene på dette viktige politikkområdet fremover. Da kan «forutsigbar» og «politisk bærekraftig» føyes til målene. Så får detaljene tas etter hvert.

En migrasjonspolitikk som i visse hovedtrekk kan samle Ap, Høyre og Frp, har sine motkrefter, og konfliktskapende Sylvi Listhaug-retorikk er neppe den sterkeste.

Et svekket Ap - for ikke å snakke om en fremtidig Ap-ledet regjering - vil være under økende press fra SV og Rødt, ikke minst på migrasjonsfeltet. Men i første omgang får man se hvor mye av pakken fra det enstemmige og presumptivt fløysamlende Gharakhani-utvalget som overlever Aps landsmøte og gjenfinnes i det nye partiprogrammet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags