Noen må rydde opp

I ARBEID: Brannmann i arbeid på da det brant på Helganes motorsportsenter i 2014.

I ARBEID: Brannmann i arbeid på da det brant på Helganes motorsportsenter i 2014. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederIgjen er det støy rundt Haugaland brann og redning. Det interkommunale brannvesenselskapet er et glødende symbol på manglende samarbeidsevne på Haugalandet. Nå er Haugesund og Karmøy kommuner uenige om betalingen for deltakelsen i selskapet.

Forhistorien er at dette skulle bli et selskap for hele Haugalandet. Planer ble lagt, millioner ble brukt, dyktige folk ble ansatt.

Så ble man ikke enige om plassering av ny hovedbrannstasjon. Haugesund aksepterte ikke Raglamyr, i motsetning til de åtte andre eierkommunene. Haugesund mener plasseringen ikke var økonomisk eller faglig forsvarlig.

Så da meldte kommunen seg ut. – Vi klarer oss uten Haugesund, svarte karmøyordfører Jarle Nilsen.

Det lignet en pokerbløff som ble avslørt. Men dette er ikke et spill. Ordfører Sigmund Lier i Tysvær syntes utmeldingen var trist, men sa til Haugesunds Avis: «Samtidig må vi ha respekt for det vedtaket som Haugesund har gjort. De har i dag vært tydelige på at de vil oppfylle sine økonomiske forpliktelser knyttet til samarbeidet.»

Det er en toårig oppsigelsesfrist som gjør at Haugesund er med i Haugaland brann og redning IKS til 2020.

Denne uken kom det fram at Haugesund ikke har betalt sin andel – og at de kanskje heller ikke kommer til å gjøre det. Kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen sier at Haugesund ikke får tjenester fra det interkommunale brannvesenet, og at man ikke pleier å betale for tjenester man ikke får. Vel, man pleier også å betale for seg når man er i en oppsigelsestid.

Det er mulig Haugesund kommune har argumenter for at de ikke skal betale, men uansett er jo hovedproblemet her at Haugesund har meldt seg ut, fra et brannsamarbeid som de var en av initiativtakerne til. Selskapet er laget for at også Haugesund skal være med.

Hvis kommunene nå også skal krangle om regningen, bør man gjøre det unger gjør når de ikke blir enige om fordeling av lørdagssnopet: De løper for å finne noen voksne.

Er det noen voksne her som kan ta tak i dette? Det er en fallitterklæring om pengespørsmålet blir en større strid. Men helst etterlyser vi voksne som kan få den originale planen fram i lyset igjen.

For den langsiktige løsningen er at et interkommunalt brannvesen på Haugalandet også dekker Haugesunds innbyggere. Spørsmålet er når det skal skje.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags