Ny glipp hos NRK

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Intensjonen var god da NRKs Folkeopplysningen ville vise skoleelever at fake news utgjør en trussel mot demokratiet. Sosiale medier er et effektivt redskap for krefter som vil manipulere velgere og dermed påvirke utfallet av et valg. Bevisstgjøring på kildekritikk er derfor en viktig oppgave. Men det sviktet i gjennomføringen for NRKs del. Elevene ved Lillestrøm videregående skole har siden mars vært utsatt for falske nyheter, som at MDG vil ha deodorantforbud, Ap starte oljeboring i vernesonen i Lofoten – og at ulv dreper katter på Nedre Romerike. Meldingene inngikk i et eksperiment hvor programskaperne ville finne ut om skolevalget kunne påvirkes til fordel for Senterpartiet – partiet som kom dårligst ut sist ved de siste valgene.

Når resultatet ble høyst beskjedne 3,1 prosent til Sp, opp fra 2, kan det i og for seg bli interessant å se hvordan man vil konkludere fake news-trusselen. Men en foreløpig konklusjon må bli at hele prosjektet vitner mer om sviktende dømmekraft i statskanalen enn om et forsvarlig eksperiment. Valgforsker Bernt Aardal mener denne formen for utilbørlig påvirkning nærmer seg både en skandale og et rettslig ansvar. Presseforbundets generalsekretær Elin Floberghagen er kritisk på vegne av presseetikken og medienes troverdighet.

Fra politisk hold er kritikken sterk og klar over hele partispekteret. Ikke minst har Sp-ungdommen grunn til å protestere mot å bli eksperimentert med på denne måten. Og NRK kan i alle fall ikke se bort fra det alvorlige i at mange av de aktuelle elevene er førstegangsvelgere, at det i år er en høy andel forhåndsstemmer, og at eksperimentet følgelig kan ha påvirket kommunevalget. Også den fake news-spredningen på sosiale medier som man ville advare mot, kan tenkes å ha fått en effekt i så måte.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har i skrivende stund ikke sagt annet enn at NRK står ansvarlig også for innhold levert av eksterne produsenter, i dette tilfellet Teddy TV. Selvfølgelig gjør NRK det, slik tilfellet også var med den famøse, eksternproduserte jøde-sketsjen tidligere i år. Dette handler ikke om å kreve mindre dristighet og nytenkning fra statskanalens side, men om å skjerpe vurderingsevnen og rutiner i den store staben av redaktører.

Dette handler om å skjerpe vurderingsevnen og rutiner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken