OL med fredshåp?

DEL

LederSå er OL-festen i gang, de norske fargene er godt synlige, og det bare å hengi seg til noen dagers - og eventuelt netters - spenning og nytelse over vinteridrett på toppnivå. Som nasjon har vi godt av slike innslag og avbrekk i hverdagen. Og mens det står på, bør vi unne oss en pause fra de problemene som knytter seg til de olympiske leker, og fra debatten som dreier seg om avstanden mellom idealer og virkelighet. Det blir rik anledning til å komme tilbake til temaer av typen pampevelde og gigantomani, korrupsjonsanklager, skader på miljøet og forflytning av beboere. Måtte det bli en pustepause også rundt det uutryddelige dopingproblemet! For den saks skyld fra diskusjonen om rekordartede doser medbrakt astmamedisin til ikke-astmatikere.

Noe som derimot burde bli mer synlig, er ordet «fred» - som en dimensjon i tillegg til sekunder, hundredeler, poengdesimaler og antall medaljer. Ikke minst på Korea-halvøya er det åpenbare grunner til å løfte frem passusen i OL-charteret om å «fremme freden» ved å «stille sporten i tjeneste for menneskeheten». Vil det få noen betydning i praksis at to nasjoner som formelt sett fortsatt er i krig med hverandre, marsjerte inn til åpningsseremonien med en felles tropp?

Ved seremonien - der temaet var nettopp fred - satt USAs visepresident Mike Pence bokstavelig talt på sidelinjen da Sør-Koreas president Moon Jae-in utvekslet håndtrykk med Kim Jong-uns mektige søster Kim Yo-jong og nasjonalforsamlingens president Kim Yong-nam - før avreisen til statssjefens residens, med tema gjenbesøk i nord. Denne tilnærmingen harmonerer mildt sagt dårlig med Donald Trumps strategi i regionen. Der Trump trapper opp sin krigsretorikk, satser rivalen Kina på fredssamtaler.

Nord- og sørkoreanske OL-deltagere har marsjert sammen flere ganger tidligere, blant annet i Torino i 2006, året da Nord-Korea foretok sin første prøvesprengning. OL-troppen representerer verdens hardeste diktatur. Og konflikten mellom USA og Nord-Korea utgjør en akutt trussel mot verdensfreden. OL-charteret, slik det er utformet av IOC, kan minne om et noe svulstig kandidatforslag til Nobels fredspris. Hvilke hensikter har så Kim jong-un med sin utstrakte hånd, utover å sette USA på sidelinjen?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags