Retningsvalg i Frp

DEL

LederPartiene har solide tradisjoner for å gjøre nestledervalg til en kamparena. Om det ikke blir noe opprør mot valgkomiteens opplegg på helgens Frp-landsmøte, er det mange som helst hadde sett Jon Georg Dale i ledertrioen. Per i dag anses samferdselsminister Dale å kunne bli det tydeligste, moderate alternativet til Sylvi Listhaug når Siv Jensen en gang velger å runde av sin lederkarriere.

Listhaug framsto som et opplagt valg da det måtte konstitueres ny nestleder etter Per Sandviks eskapader i Iran. Nå velges hun formelt som første nestleder med høy kronprinsessefaktor. Den største overraskelsen i personkabalen besørget andre nestleder Ketil Solvik-Olsen ved å trekke seg like før fristen – og at valgkomiteen innstilte på Terje Søviknes, som for ikke så lenge siden valgte å forlate rikspolitikken.

Også Solvik-Olsen hadde status som aktuell framtidig partileder inntil han droppet gjenvalg til Stortinget, og nå trapper ytterligere ned i rikspolitikken.

Mellom Dale og Søviknes er det ingen nevneverdige politiske forskjeller, en viktigere forskjell er at Søviknes neppe lenger ser seg som aktuell til toppvervet. Og heller ikke i sentralstyret har valgkomiteen funnet noen plass til Dale.

Selv om Listhaug og Dale begge er fra Møre og Romsdal, handler nestlederkabalen mer om politisk profil og retning enn om geografisk spredning. Listhaugs suksess ligger i en konfronterende, gjerne konfliktorientert og polariserende stil, mer enn i å oppnå konkrete resultater – noe som også preget hennes statsrådstid. Dale står sterkt på den mer neddempede, resultatorienterte fløyen.

Og hvilke signaler gir landsmøtet, totalt sett, i en situasjon med sviktende målinger og etter et nytt «annus horribilis» i partiet?

Bak seg har partiet et år hvor Keshavari, Leirstein og Sandberg med flere har satt sitt preg på Frp-oppslagene i mediebildet. Foran ligger økende utfordringer fra et Sp som kaprer mye av misnøyen hos folk flest. Regjeringsansvar gir slitasje i hele partiorganisasjonen. Knapt noen vil snakke om regjeringsoppbrudd fra Frp-landsmøtets talerstol.

Men tyngdepunktet kan forskyves i Frps balansegang mellom regjerings- og protestparti, noe valgkomiteens proklamerte «totalvurdering» vil bidra til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags