Samling i bunn, Frp

Kommunestyret i Karmøy da Susan Borg trakk seg som gruppeleder i Frp. t.v. Helge Thorheim Frp

Kommunestyret i Karmøy da Susan Borg trakk seg som gruppeleder i Frp. t.v. Helge Thorheim Frp Foto:

Av
DEL

LederTirsdag ble det kjent at 15 personer melder seg ut av Karmøy Frp. Dette skjer i kjølvannet av ekspropriasjonssaken for Fjord Motorpark. Saken sprengte kommunestyregruppa og delvis hele lokallaget. På begge sider var det for så vidt gode nok Frp-argumenter: Ja til den private eiendomsretten – eller ja til satsing som kan være viktig både for frivilligheten og næringsvirksomhet. Representantene følte seg også bundet av tidligere vedtak og løfter.

Så ble det utført dårlig politisk håndverk da man forsøkte å binde sine meningsmotstandere før kommunestyrebehandlingen. Det kunne ikke gå bra, og resultatet ble det mest skadelige for Frp – gruppeleder Susan Borg og seniorpolitikerne Helge Thorheim og Nina Ve Sebø stemmer mot det som er igjen av egen gruppe. De vinner avstemmingen i kommunestyret, men blir suspendert/advart av partiet.

Overtakende gruppeleder Einar Endresen og Bente Thorsen tar ansvar for gjenreisningen, men vi ser ingen synlige tegn til å forsøke på å få til forsoning i det splittede laget. Det har tydeligvis ikke så mange andre heller gjort, siden 15 medlemmer, inkludert Borg Thorheim og Sebø, i går meldte seg ut.

Frp ble grunnlagt som protestparti, men man bør kunne unngå at flertallet melder seg ut i protest mot eget parti.

Selvsagt kan et organisert og seriøst parti ikke umiddelbart akseptere at enkeltmedlemmer bryter vedtekter ved å stemme imot vedtak i partilaget, når man først hadde malt seg inn i det hjørnet, men vi finner klare formildende omstendigheter som kunne gitt en mer skjønnsmessig og mildere reaksjon fra fylkesstyret i partiet. Det er oppsiktsvekkende, men ikke overraskende, at de erfarne politikerne melder seg ut.

Nå må Karmøy Frp virkelig gå i seg selv. Kommunestyregruppa er redusert fra ni til tre personer, etter at ledende medlemmer også tidligere har meldt seg ut. Det skaper en uoversiktlig situasjon. Situasjonen er også uheldig for velgerne: Frp har mange velgere i Karmøy kommune. De fortjener sine folkevalgte.

Det er også et stort tap om engasjerte og flinke folk som Borg, Thorheim, Pål A. Døsen (som meldte seg ut i 2016) og flere skulle forsvinne fra politikken ved neste valg fordi partiet de føler mest tilhørighet til ikke klarer å håndtere uenighetene som nødvendigvis oppstår mellom folk med sterke meninger.

Det er greit at Frp ble grunnlagt som et protestparti, men man bør jo prøve å unngå at flertallet slutter i protest mot eget parti.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags