Skattlegge gigantene

DEL

LederProblemstillingen er ikke ny, men den blir mer synlig for hvert år, og i år er det ambisjoner om å komme noen skritt nærmere effektive tiltak. Det gjelder beskatningen av multinasjonale giganter som Google, Apple, Facebook og Amazon, i de landene hvor verdiene skapes. Norge et godt eksempel på land som går glipp av store skatteinntekter, grunnet gjeldende internasjonale skatteregler – eller rettere sagt mangelen på sådanne. Finansminister Siv Jensen (Frp) hadde derfor et velvalgt tema for sin årsskiftekronikk i Aftenposten. Enkelt sagt, skattes selskapene i det landet hvor de fysisk er til stede. Og teknologiselskaper kan som kjent drive en omfattende virksomhet, globalt om så er, fra sin hovedbase, som gjerne er plassert i USA.

At all næringsvirksomhet, i likhet med personer, betaler skatt etter evne, er en grunnleggende forutsetning for å opprettholde og videreutvikle den velferdsstaten vi ønsker. En annen side av samme sak er at fri konkurranse forutsetter klare rammer og sterke myndighetsorganer – for å sikre at konkurransen virkelig blir fri. Hvis eller når globale giganter utkonkurrerer norske aktører, forsterkes det direkte tapet av skatteinntekter og i neste omgang ved at arbeidsplasser forsvinner.

Når det gjelder nettgigantene, kommer en dimensjon i tillegg. Jo mer av annonsemarkedet som flyttes over til ikke-skattebetalende, utenlandske selskaper, dess større trussel mot det norske mediemangfoldet. At gigantene fritt kan innhente og systematisere kunnskaper om hver enkelt av oss til kommersiell bruk, er en tilgrensende problemstilling. Sover vi i timen? spør Siv Jensen retorisk. Men som hun påviser, er problemet heller at det er krevende å oppnå enighet om mottiltak, landene imellom.

Internasjonale skattesystemer har ikke holdt tritt med den digitale verden, og EU viker tilbake for tiltak etter mønster av Russland, Kina – eller USA. Å sikre rettferdig beskatning er imidlertid ikke proteksjonisme, og fri konkurranse truer jo ikke prinsippet om frihandel, tvert imot. Regjeringen er i gang med flere tiltak, men avgjørende blir, som finansministeren påpeker, det som oppnås i regi av EU, OECD og G20. Nødvendigheten av å delta i et tett samarbeid tett er åpenbart.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags