Skjevhet i toppen

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerEtter dragkampen mellom Telenor-toppene Sigve Brekke og Berit Svendsen har Dagens Næringsliv utarbeidet en liste over hvor mange kvinner som har sluttet i selskapets ledelse siden i fjor vår. VG tar temaet et skritt videre med en oversikt over kjønnsfordelingen på toppnivået i de sju ASA-selskapene hvor staten er storeier. Ingen av oversiktene passer helt inn i bildet av ett av verdens mest likestilte land. DNs liste er så omfangsrik at den bør tjene som en tankevekker. Og da Svendsen tapte dragkampen, ble hun erstattet av to menn, noe som i seg selv gir et signal som telegiganten burde ha unngått. Dagens konsernledelse består av tre kvinner og seks menn. Bedre enn den første ledergruppen Brekke satte sammen, men langt unna å toppe «VG-lista».

Klassen for de børsnoterte ASA-selskapene består for øvrig av Equinor, Entra, Kongsberg Gruppen, Yara, Norsk Hydro og DNB. Bare de to sistnevnte ligger over den 40-prosentgrensen som utgjør en mye brukt målestokk for likestilling. Dette holder ikke mål i disse flaggskipene i norsk næringsliv. Summert opp består ledergruppene av 23 kvinner og 44 menn, og samtlige selskaper har mannlig toppsjef.

Verken likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) eller næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) legger skjul på sin utålmodighet. Begge forsikrer at regjeringen har jobbet lenge med saken, og at forventningene er godt kjent i selskapene. Men hva så? En av Isaksens forgjengere, partifellen Ansgar Gabrielsen fikk lovfestet den omtalte 40-prosentregelen i ASA-selskapenes styrer. Samme oppskrift overfor ledergruppen ville være en for sterk innblanding i virksomhetene fra statens side.

Bedre kjønnsbalanse er i alle fall en målsetting som ikke lenger behøver noen omfattende argumentasjon. Det rekker langt på vei med stikkord av typen rollemodeller og rekruttering. Og problemstillingen er den samme i store deler av næringslivet for øvrig. At det går tregt, skyldes ikke uenighet om målet. Kjønns- ubalanse i ledelsen har noe til felles med umoderate lederlønnshopp: Før eller senere må signalene tas, og helst før. Regjeringens nye eiermelding må med nødvendig klarhet bygge opp under prinsippet om at rett mann på rett plass ofte kan være en kvinne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags