Skjevt ut i sidevalg

DEL

LederRogaland KrF var først ute i rekken av fylkesårsmøter, og Knut Arild Hareide er klar i sin oppsummering: Et signal jeg håper resten av partiet ikke lytter til. En av tre årsmøtedelegater støttet partilederen i å søke regjeringsforhandlinger med Ap og Sp, mens bare én av 16 vil stemme for det samme på det ekstraordinære landsmøtet om et par uker. Hareide henviser til appellen fra en samlet partiledelse om å legge opp til prosedyrer som gir en mest mulig representativ landsmøtesal. Men uansett gikk han på et kraftig nederlag i denne delen av «bibelbeltet». Og like tydelig ble det at striden om retningsvalg har mange tilleggselementer, med nettopp prosedyrestriden som en av sterkeste.

En strid i samme gate blir voteringsrekkefølgen på landsmøtet, om det da ikke skulle komme til en felles forståelse på forhånd. Å fortsette som støtteparti for, men uten avtale med, Solberg-regjeringen er kastet inn som et alternativ til både rød og blå regjeringsdeltakelse, og rekkefølgen i avstemningen kan bli avgjørende for utfallet. Parallelt regisseres det nå en strid om hvorvidt Hareide skal tilkjennegi offisielt og på forhånd om han går av som leder dersom hans linje skulle tape.

Legg så til støyen i enkelte fylkeslag rundt angivelige forsøk på kupping, gjennom innmeldingsaksjoner rett før – med utmelding rett etter – at landsmøtedelegatene er valgt. I enhver diskusjon om retningsvalg har for øvrig «løftebrudd» lett for å bli et tema, brudd på hva som ble sagt og presisering av hva som ikke ble sagt om mulig kursendring før fjorårets stortingsvalg. Mindre krevende er ikke diskusjonen om hvilken sak eller hvilke endrede forutsetninger som tilsier et linjeskifte i høst.

I helgen ble nestleder Kjell Ingolf Ropstad beskyldt av «anonyme kilder på høyt nivå i partiet» for å dolke Hareide i ryggen. Maktkamper i KrF er som regel ikke mer skånsomme enn i andre partier. Kanskje kunne prosessen med retningsvalg kommet bedre av gårde om allerede 2017-landsmøte hadde gitt opp sitt umulige balanseforsøk. Hareide kan i alle fall ikke være i tvil om at han burde ha tonet flagg og tatt debatten før valget i stedet for å ta partiet på sengen. Å skyve ubehageligheter foran seg, gjør som regel bare vondt verre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags