Solbergs delseier

JELØY  20180114.
Partilederne Erna Solberg (H) (midten), Siv Jensen (Frp) (t.v.) og Trine Skei Grande (V) på Hotel Jeløy Radio etter at Venstre har besluttet at de vil gå inn i regjering med Høyre og Frp. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

JELØY 20180114. Partilederne Erna Solberg (H) (midten), Siv Jensen (Frp) (t.v.) og Trine Skei Grande (V) på Hotel Jeløy Radio etter at Venstre har besluttet at de vil gå inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerLEDER: Så kom regjeringsforhandlerne på Jeløya i mål, etter 13 dager med intensivt arbeid, bare avbrutt av et kjapt Trump-besøk og en SSB-høring. At Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) skulle presentere en erklæring med solid ryggdekning i sine respektive partier, var ikke overraskende – når det først var gitt klar-signal til å forhandle. Og resultatet er blitt et dokument som angir en klar retning når det gjelder de hovedutfordringene landet står overfor. Omstilling i økonomien og flere i arbeid for å sikre velferdsordninger, redusere fattigdom og løse de øvrige oppgaver under strammere rammebetingelser.

Den mest iøynefallende forskjellen fra Høyre/Frps Sundvolden-erklæring i 2013, er at «oppfylle Norges klimaforpliktelser» utgjør et eksplisitt punkt på listen. Med denne presiseringen har Venstre satt et tydelig avtrykk i erklæringen. Slike avtrykk listes naturlig nok opp i kommentarene til regjeringserklæringen, og her synes det å være en ganske likelig fordeling mellom henholdsvis seire og kamelsvelginger for Venstre og Frp. Sistnevnte kan imidlertid foreta en viktig tilføyelse: Med utvidelsen befester Frp ytterligere sin posisjon som et seriøst og ansvarlig regjeringsparti.

Solberg leder fortsatt en mindretallsregjering, og det blir ikke nødvendigvis enklere å komme til Stortinget med kompromisser mellom tre partier. I visse saker kan det imidlertid vise seg enklere å bare ha KrF å forhandle med, samtidig som Regjeringen i inneværende periode jo står friere til å søke flertall i flere retninger. Om Knut Arild Hareide holder fast på vippeposisjonen for et krisepreget KrF, eller om Venstres regjeringsdeltagelse etter hvert kan friste, gjenstår å se.

For Solberg er det mindre viktig å peke på spesifikke Høyre-seire i erklæringen. Hennes store delseier ligger i at visjonen om en bred borgerlig regjering er brakt et skritt framover. Nøkkelen ligger i det mantraet for borgerlig samarbeid som ble utformet allerede på 1960-tallet: Tillit og kontakt. Utviklingen i forholdet mellom de tre partiene i senere år kunne nesten gi en assosiasjon til Mossekonvensjonen, som i 1814 avsluttet en krig og innledet en union. Men det får vel holde med Jeløya-erklæringen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags