Ta vare på modellen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederForut for NHOs årskonferanse i dag har Kristin Skogen Lund og hennes motpart, LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, stått fram med en felles bekymring: En synkende andel av arbeidstakerne her i landet er fagorganisert. NHO-sjefen peker på godt samarbeidsklima og lavt konfliktnivå som frukter av et velorganisert arbeidsliv, noe som forutsetter en høy organisasjonsgrad.

Lokalt har vi nylig sett eksempel på hvordan diskusjon om tariffavtale har kunnet skape konflikt på en arbeidsplass.

At den norske modellen for arbeidslivet har hatt en avgjørende rolle når det gjelder velstandsutvikling og velferdsstat, bekreftes gjennom tallrike forskningsarbeider. Kort sagt, hvordan styrke oppslutningen om fagorganisasjonene, og hvem må gjøre jobben?

Lederen i Tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen, mener Solberg-regjeringen har forsømt sin del av ansvaret på dette området.

I en VG-kronikk spesifiseres kritikken i to punkter. Regjeringen vil ikke øke skattefradraget for fagforeningskontingenten, og den unnlot å ta med arbeidslivets parter i blant annet produktivitetskommisjonen og arbeidstidsutvalget.

At partene bør med i slike utvalg er godt begrunnet, men det blir noe søkt å hevde at det skyldtes gammelt ideologisk tankegods når man valgte å hente inn partenes syn på andre måter. Uansett er det ingen tvil om hvem som har hovedansvaret for å få opp organisasjonsgraden.

Siden toppnivået på 57 prosent omkring 1990, har andelen som er organisert ligget rundt 50 prosent utover på 2000-tallet – under skiftende regjeringer. At LO er blant de relativt største taperne i dette bildet, ble løftet fram som en hovedutfordring på fjorårets kongress.

En rapport fra den samme tankesmien blinker ut ti problemområder godt egnet til selvransakelse, øverst på listen det faktum at fagforbundene ikke godt nok speiler dagens arbeidsmarked.

Foreldet fagforeningskultur, lav aktivitet lokalt, rivalisering mellom enkeltforbund og for mange konkurrerende hovedorganisasjoner er andre punkter, mens den massive koblingen mellom LO og Ap forblir en elefant i rommet.

Nok å tak i. Så får alle parter bidra til å legge til rette for et arbeidsliv som i det vesentlige er basert på faste ansettelser, som jo er forutsetningen for høy organisasjonsgrad. At The Economist har utropt den nordiske modellen til «The next supermodel», kan tjene som en inspirasjon.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags