Til kamp for klimaet

DEL

LederMye står på spill under FNs klimatoppmøte som innledes i New York i dag. Men fredagens klimaaksjoner over store deler av verden – deriblant i en rekke norske byer – må sees som en lovende opptakt.

Statsledere som er klar for nye og mer drastiske skritt på veien mot Parisavtalens mål for utslippskutt, skal vite at de har bred og utålmodig støtte fra de unge.

Den svenske streikeaktivisten Greta Thunberg har utløst et internasjonalt engasjement av nesten utrolige dimensjoner og som verdens statsledere må lytte til.

I alle fall de som er i stand til å lytte.

Presidenten i verdens mektigste land og FN-hovedkvarterets vertnasjon er dessverre ikke blant dem.

Nå må etternølere og klimafornektere får merke virkningen av nødvendige omstillinger i grønn retning i hele den internasjonale økonomien.

Kravet til toppmøtet er å gi nytt håp til de unge som frykter for fremtiden til den kloden de skal arve.

Intet mindre.

At FNs generalsekretær Antonio Guterres har erklært klimakrise gir et godt grunnlag.

Av konkrete tiltak peker han på avvikling av kullkraft som det viktigste, en målsetting med entydig vitenskapelig støtte.

Og hva skal i første omgang erstatte kullkraftverkene i Europa?

Et mer klimavennlig alternativ er naturgass. Dette bare nevnt som en påminnelse om at slagord på aksjonsplakater om å stenge ned virksomheten på norsk sokkel, lett kan bli en forenkling.

Også den bokstavelig talt livsviktige klimapolitikken må inngå i en politisk helhetstenkning.

Men i plakatvrimmelen finnes det annen trend, som bør ledes inn på et mer konstruktivt spor. Og det er kamprop om hvorfor være på skolen når fremtiden er avlyst.

Klimadepresjon er blitt en diagnose som er forståelig, men som trenger behandling.

De globale protestaksjonene som igjen har samlet barn og unge, utgjør en positiv kraft i en kritisk situasjon.

Protest må imidlertid utløse handling, også hos protestantene. Verden over starter ungdom lokale klimaprosjekter. Men fremste stikkord er og blir utdannelse - for å kunne gå inn i klimakampen på alle plan i samfunnet.

Skolestreik og klimabrøl skaper engasjement og må være et vekkerop for dagens politikere. Kunnskap og helhetssyn blir nødvendig også for den ungdommen som skal overta verden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags