Trygt valg for 5G-nett

DEL

LederEr det fare for nedfrysing av Kinas forhold til Norge og en ny omgang med handelsmessige straffetiltak? Sist fredag ble det avgjort at kinesiske Huawei ikke får bygge ut «neste generasjon mobilnett» her i landet, det superraske og teknologisk avanserte 5G-nettet. Telenors kontrakt gikk til svenske Ericsson, slik tilfellet var også i Telia. Og de sikkerhetskravene regjeringen har stilt, ble i praksis utslagsgivende. Kina-eksperter påpeker at Beijing nok kan velge å se beslutningen som en boikott av kinesisk teknologi, men at den internasjonale gigantaktøren Huawei ikke vil være tjent med å trappe opp en handelskonflikt. Situasjonen er i det hele tatt en annen enn da Liu Xiaobo fikk fredsprisen.

Digitaliseringsminister Nicolay Astrup (H) setter sin lit til at kinesiske myndigheter forstår forskjellen på et regjeringsvedtak og det selvstendige, delprivatiserte Telenors leverandørvalg. Forhåpentlig har de alle rett i sine vurderinger. Men når det gjelder forholdet mellom myndigheter og selskaper, har Kina og Vesten ulike tradisjoner. Selv om Kina blankt avviser PSTs spionasjevurdering av 5G-utbyggingen, har Huawei en lovpålagt plikt til å forsyne kinesiske myndigheter med det de måtte kreve av informasjoner.

At loven faktisk finnes, var en grunn til at også Tyskland valgte bort Huawei til sin mobilnettutbygging. Vurderingen deles av en rekke land, uavhengig av Donald Trumps svartelistingsappell til USAs allierte og handelskrig med Kina. Nasjonale sikkerhetsmyndigheter har gjort sine egne vurderinger. Og: Verken Norge eller andre USA-allierte har iverksatt noen boikottlignende tiltak overfor kinesiske selskaper.

Regjeringen har derimot stilt noen høyst relevante sikkerhetsmessige krav til leveranser fra land Norge ikke har sikkerhetsavtale med, slik Astrup poengterer. At det nye nødnettet skal kobles på det allmenne, kommersielle 5G-nettet, holder som begrunnelse. Mer teknologisk avansert er ikke ensbetydende med mindre sårbart for spionasje mot industri eller offentlige instanser. I anbudsforhandlingene med de tre finalistene, Huawei, Ericsson og Nokia, vurderte Telenor på vanlig måte teknisk kvalitet og pris – og det sikkerhetsmessige. Men her må potensiell sikkerhetsrisiko veie tyngst.

Mer teknologisk avansert er ikke ensbetydende med mindre sårbart for spionasje mot industri eller offentlige instanser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags