Ubegripelig omfang

8Foto: NTB SCANPIX

8Foto: NTB SCANPIX

DEL

LederNår Haugesunds Avis i dag, sammen med en rekke andre aviser i Amedia, retter søkelyset mot seksuell trakassering ute blant folk flest, er det vel få som overraskes av at omfanget av historier er stort. Likevel er det nesten ubegripelig at en representativ undersøkelse viser at over 34 prosent av oss mener vi er utsatt for seksuelle krenkelser og/eller trakassering. Stemmer dette, noe vi må tro, har 1,3 millioner nordmenn opplevd noe de mener er seksuell trakassering.

Blant kvinnene har nesten halvparten opplevd slikt. Her er spekteret fra uønsket seksuell oppmerksomhet som er på kanten av folkeskikken, til voldsomme overgrep som opplagt rammes av straffeloven.

Lokalt har vi også spurt leserne om hva de har opplevd, og hvordan de ser på #metoo-kampanjen. Den startet i Hollywood, men er like aktuell når butikksjefer etter stengetid trekker ned buksene foran unge jenter som trodde de hadde fått drømmejobben.

Maktmisbruk, underkuende klåing og objektivering er uakseptabelt og bør i søkelyset helt til problemet er marginalisert. Derfra er vi langt unna. Kvinner og menn som står fram, eller på andre måter forteller om sine opplevelser, sørger for at vi kan nærme oss målet litt mer.

Det krever mot å si fra, mange har ikke tatt sjansen fordi de fryktet konsekvensene av det enda mer enn overgrepet. Når flere sier fra, og hele samfunnet hamrer «Nå er det nok!», blir det kanskje lettere å si ifra. Eller som en av våre lesere forteller: Gjennom #metoo forsto hun at overgrepet hun ble utsatt for ikke var hennes feil. Mange har opplevd mye, og det er ikke greit.

Undersøkelsene viser at både kvinner og menn trakasseres, men kvinnene klart mest. På kvinnedagen er dette alene nok til å droppe spørsmålet om vi synes det fortsatt er behov for en slik dag. Vi gratulerer heller ikke med dagen, men slår fast: Kampen fortsetter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags