Viktig med karantene

DEL

LederTor Mikkel Wara er pålagt et halvt års karantene for å vende tilbake til PR-bransjen og ytterligere ett år før han kan ta oppdrag på det saksområdet kan hadde ansvar for som justis- og beredskapsminister. Dette er besluttet i den Karantenenemnda som skal sikre ryddighet når politikere går over i annen virksomhet. Les: PR- og lobbyistbransjen.

Etter at Wara forlot politikken og sin kronprinsstatus i Frp for 25 år siden, hadde han jobbet i denne bransjen, først i First House, så i sitt eget byrå.

Hans opphold i regjeringen fikk en brå slutt da samboeren ble siktet for bilbrann og kom under etterforskning for annet hærverk mot parets eiendom. Og debatten om politikere og PR-bransjen fikk en ny omdreining da to tidligere kolleger bisto ham i turbulensen som fulgte.

Nær 70 saker som angår Høyre- eller Frp-politikere har vært behandlet i Karantenenemndas seksårige historie, 40 av dem med karantene eller saksforbud til følge. Stort sett alle partier har imidlertid hatt befatning med problemstillingen.

PR og lobbyisme har lenge vært en vekstnæring, med jobber skreddersydd for ekspolitikere.

Ikke få fra denne bransjen figurerer dessuten på høstens kommunevalglister rundt om i landet.

Nominasjonskomiteene bør da heller ikke innføre yrkesforbud. Omvendt gir politisk erfaring en kunnskap og innsikt som arbeidslivet bør nyttiggjøre seg. Men i begge tilfeller er ryddighet og integritet en forutsetning.

Tiltak som stadig diskuteres er åpenhet om hvilke kunder en nyslått politikere har betjent som PR-rådgiver og en registrering av lobbyister som besøker stortingspolitikere.

Men verken dette eller interne partiretningslinjer kan hindre at noen snakker sammen.

Karanteneloven og den tilhørende nemnda er et håndfast bidrag til opprydning i det som var blitt et uryddig grenseland. Det handler om å forebygge særfordeler for kunder basert på intern innsikt i pågående politiske prosesser. Men først og sist handler det om den grunnleggende tilliten til det politiske systemet.

Den tilliten kan som kjent ikke vedtas, dette er noe som må løpende bevises slik at mistanker kan tilbakevises.

Lovskjerpelser og nemnder blir viktige redskaper, men kan aldri erstatte en bevisst holdning til integritet og habilitet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags