Stramhet nødvendig

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederNorges Bank varsler en beskjeden renteøkning i neste måned, den første i manns minne. Og NAV melder om 2.000 ledige oljejobber i det inntil nylig oljekriserammede Rogaland. To umiskjennelige tegn på ny vekst i norsk økonomi. Ny optimisme preger den store oljemessen ONS 2018 som åpnet i Stavanger i går. Etter oljeprisfallet i 2014 har bransjen vært igjennom en krevende – men på mange måter også nødvendig – omstilling og slanking. Nå står man foran noen år med forventede investeringer for hundretalls milliarder og et anslag på nærmere 30.000 nye ansettelser. Oljeindustrien har kommet ut av krisen som langt mer konkurransedyktig, i en tid hvor avtakende etterspørsel vil skjerpe konkurransen, fastslår sjefen for bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Renteøkning er et annet sunnhetstegn for norsk økonomi – og dermed for folk flest – ganske særlig når det er snakk om noen desimaler opp fra et langvarig opphold på et historisk bunnivå. Legg så til at staten aldri har hatt mer penger på bok, siste «kontoutskrift» fra Oljefondet 8.500 viser milliarder kroner. Å sette opp et statsbudsjett i slike tider må jo være en oppgave som vekker misunnelse hos finans-ministre flest rundt i verden.

Forhold internasjonalt, som Norge ikke kan påvirke, sammen med en relativt sett god husholdering på hjemmeplan gir utvilsomt et godt utgangspunkt for 2019-budsjettet. Men like utvilsomt har statsminister Erna Solberg (H) solid begrunnelse for sin påminnelse – eller advarsel – når regjeringen i morgen samles til sluttrunden om det budsjettforslaget som skal framlegges 8. oktober: At økonomien går bra, krever et stramt budsjett.

I tråd med læreboken brukte det offentlige mer penger i nedgangsperioden, sannsynligvis i overkant av hva man burde. Nå må det strammes til så ikke kronekursen øker og veksten i konkurranseutsatt, privat sektor hindres. Både oljeprisens innebygde usikkerhet og økende uforutsigbarhet i internasjonal økonomi – med en uforutsigbar og handels-krigersk president i USA – peker i samme retning. I stedet for å gi den enkelte statsråd poeng for sektorvise budsjettseiere bør en samlet regjering nå måles på sin evne til stramhet, i valgåret 2019.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags