Hva er en vellykket sommerferie?

Sydenferie: Vi forteller barna våre at sommerferien skal bli perfekt, for i år skal vi til Syden! Gjennom slike utsagn viser vi barna at de som er vellykket drar til Syden, mens de andre blir hjemme, skriver innsenderen. foto: ntb scanpix

Sydenferie: Vi forteller barna våre at sommerferien skal bli perfekt, for i år skal vi til Syden! Gjennom slike utsagn viser vi barna at de som er vellykket drar til Syden, mens de andre blir hjemme, skriver innsenderen. foto: ntb scanpix

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

DEBATTINNLEGG: En vellykket sommerferie bør ikke måles etter hvor mange uker man har tilbrakt i utlandet, men etter de opplevelsene man har hatt med de rundt seg.

8. juni skrev VG at mange barn gruer seg til sommerferien på grunn av at familien ikke har råd til feriereiser.

En anonym tobarnsmor står fram og forteller at hun opplever det som sårt at barna hennes ikke får dra på ferie i sommer.

En uke senere skrev E24 om den nye trenden hvor nordmenn bruker opp hundre tusen kroner på charterferie hvor personlig luksus står sentralt.

Det virker som om mange bruker sommerferien som statussymbol. Ved å dra på luksusferie, og dele dette flittig på sosiale medier, hever man seg over dem som ikke drar.

Barna blir i mange sammenhenger fortalt at ferien er dyr, og de skal bo på et hotell med en rekke stjerner, at all-inclusive betyr at de kan drikke så mye brus og spise så mye is de orker, og at mamma skal få trent på treningsstudioet der også. Dette er kanskje å sette det litt på spissen, men mange foreldre deler aktivt med barna hvor mye penger de har, og hvor mye ferien kostet dem.

Barn mobbes, dessverre. De mobbes av andre barn, og de mobbes av oss voksne. «Å, skal dere ikke reise bort i det hele tatt? Så dumt da». Utsagn som dette fra de voksne opplever mange barn som mobbing.

Barn mobbes hvis de ikke har flydd, hvis utenlandsoppholdet kun inkluderer Sverige eller Danmark, eller hvis deres foreldre ikke har råd til å dra på sommerferie i det store utland.

Hvorfor mobbes barn av disse årsakene? Ligger ikke mye av problemet hos oss voksne? Det er vår oppgave å gi våre barn et verdigrunnlag som handler om å respektere alle på lik linje, uavhengig av deres bakgrunn, økonomi, religion og foreldre sin status.

Gjennom media, foreldre og sosiale arenaer lærer barna at en sommerferie skal inneholde en sydentur, at de skal bo med et basseng, og at ferien er perfekt om den lokale stranden er i gåavstand til hotellet.

Hvem lærer dem dette, jo vi voksne. Vi forteller barna våre at sommerferien skal bli perfekt, for i år skal vi til Syden! Gjennom slike utsagn viser vi barna at de som er vellykket drar til Syden, mens de andre blir hjemme.

Ønsker vi å lære barna disse verdisynene? Ønsker vi at barna skal se ned på andre barn fordi de ikke reiser på en toukers utenlandstur?

I VG-artikkelen kommer det fram at det er mange familier som ikke har ressurser til å dra utenlands. Det er stadig flere aleneforsørgende som har ansvar for sine barn, foreldre som har jobber som ikke gir dem økonomisk overskudd, og mennesker som ikke har en stabil inntekt.

Samtidig er det viktig å huske på at mange også velger å bli i Norge, uten at de hindres økonomisk. Vi voksne må slutte å generalisere og stigmatisere andre.

Vi voksne må skjerpe oss. Vi må lære barna at forskjeller er lov, at det skal respekteres, og at vi skal ønske det velkommen. Still ikke spørsmålet; «Hvor har du dratt i sommer», men «har du opplevd noe spennende i sommer»?

La barn som ikke har vært i utlandet fortelle om sine sommeropplevelser på samme linje som de som har vært i Syden. Vis dem at alle opplevelser er like mye verdt, uavhengig av hva det kostet foreldrene. Lær barna at man ikke skal se ned på dem som ferierer i Norge, og at det nødvendigvis ikke betyr at de har dårlig råd.

Lær barna at alle valg skal respekteres på lik linje.

Sommerferien bør ikke brukes til å fremme ens sosiale, økonomiske og kulturelle kapital. Vær et forbilde for de rundt deg og dine barn, og ønsk alle situasjoner og valg velkommen med åpne armer. Snakk med barna, dra på felles aktiviteter og tilbring sommerferien sammen. En vellykket sommerferie måles i de opplevelser man deler med de rundt seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags