Klimaendringer er ikke et fremtidsscenario – det skjer nå

Årets sommer med ekstremvarme og tørke, er bare et lite glimt av det vi vil se mer av i fremtiden, varsler forskere. Klimaendringene er i gang.

Årets sommer med ekstremvarme og tørke, er bare et lite glimt av det vi vil se mer av i fremtiden, varsler forskere. Klimaendringene er i gang. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL
2018 er året da vi også i Norge kjente klimaendringene på kroppen. En sommer som har vist oss at endringer i klima er en reel trussel, både for liv og vårt livsgrunnlag. Nå må flere politikere ta det på alvor.

LeserbrevSommerens ekstreme vær og tørke henger sammen med klimaendringer, konkluderer flere forskere. Naturlige variabler har gjennom klodens historie ført til at klimaet endrer seg. Men menneskeskapte klimagasser bidrar til at det nå skjer endringer fortere enn noen gang tidligere. Vi produserer mye mer klimagasser enn det naturen klarer å fordøye, noe som gjør at naturen og vårt livsgrunnlag kommer i ubalanse. Jorden er nemlig litt som kroppen vår. Et komplisert system hvor alt henger sammen. Får vi litt for mye av det som ikke er bra for noe i systemet, får vi symptomer på at noe er galt. Og symptomer på at noe er galt med klimaet ser vi nå, både i Norge og verden over, med mer ekstremvær, varme, tørke, branner, flommer, og arter som dør ut som aldri før – mange på grunn av menneskelig aktivitet.

Det har vært den varmeste og tørreste sommeren i mitt liv. Og jeg elsker varme lange sommerdager. Men årets sommer hadde en ubehagelig bismak. Det er over 70 år siden det har vært så varmt i Norge - den gang uten den tørken vi har sett i sommer. Vi har lest om fisk som dør i for varme vann, buskap som sendes til slakt grunnet fôrmangel, matproduksjon som slår feil og om pinnsvin og andre ville dyr som dør på grunn av vannmangel. Det høres ut som et skrekkscenario fra en film om starten på jordens undergang. Men årets sommer er bare et lite glimt av det vi vil se mer av i fremtiden, varsler forskere. Klimaendringene er i gang.

I sommer har vi sett hvordan matsikkerheten vår trues. Ironisk nok er det bare litt under fire måneder siden vi i MDG tok til orde for matsikkerhet i bystyret, med ønske om å bevare Haugesunds største flekk med matjord på Fagerheim. For hvert mål matjord vi legger ned i vår kommune, vil grunnlag for matsikkerheten til de neste generasjoner bli litt dårligere, skrev jeg da. https://www.h-avis.no/debatt/politikk/haugesund/mdg-vil-ha-vern-av-viktig-matjord-pa-fagerheim/o/5-62-580450. Derfor trenger vi en ny og tøffere matjordpolitikk – både i Norge og i Haugesund. Det var bystyret dessverre ikke enig i, og omregulering for utbygging på matjorden på Fagerheim ble vedtatt.

Partiene i Norge har tydelig ulike meninger om hvor viktig det er å bry seg med klimaendringer og de konsekvenser det medfører. Noen partier tar til orde for klima, men viser det ikke igjen i handling. Mye tomme ord uten handling med andre ord. Men klimapolitikk og klimautfordringer er i så stor grad et moralsk spørsmål, fordi det påvirker alt liv på jorden, at det burde stå øverst i all politikk. Fordi konsekvensene av det motsatte kan bli så katastrofale. Både som mennesker og politikere bør vi kunne forsvare de valgene og avgjørelsene vi tar, også for de som skal leve her etter oss. Kan vi som politikere forsvare våre valg i nær fremtid? Et viktig spørsmål å stille seg når vi i dag skaper grunnlaget til de neste generasjon. For tenk om du en dag må stå til ansvar og svare på følgende spørsmål; «Hva gjorde du da dere visste om klimaendringene og dens konsekvenser?» Skulle det skje, har jeg og andre grønne politikere heldigvis et svar – vi gjorde det vi kunne.

Et levelig klima er så grunnleggende viktig for oss alle, at klimapolitikk burde være øverst på agendaen, ikke bare for MDG eller noen få småpartier, men for alle. Nå må flere partier begynne å ta sine avgjørelser ut i fra kunnskapsbaserte fakta og forskning. Slutte med for mye synsing, strategispill, og selfiepolitikk, og ta mer langsiktige økonomiske hensyn. For hva er egentlig det verste som kan skje, hvis vi tar mer genuint hensyn til miljø og klima for å skape en bedre og sunnere planet å bo på? Eller hva er det verste som kan skje hvis vi gjør det motsatte? Velg deg et parti som tar ditt og dine barns livsgrunnlag på alvor. For klimaendringene skjer nå!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags