Verdenshavenes hovedkontor til Haugesund – Bør vi ta en fot eller to i bakken?

Av
DEL

LeserbrevLuftslott, – de er så nemme å ty inn i, de. Og nemme å bygge også. – Henrik Ibsen

I Haugesund og på Karmøy fabuleres det om at REV Oceans byggeprosjekt Verdenshavenes hovedkontor skal legges til Haugesund. Hvis ikke Haugesund får det til, ja så skal Karmøy fikse opp. Uten rot i virkeligheten legges det opp til at dette er en dragkamp mellom lokale politikere på Haugalandet. De som viser snev av edruelighet og realisme, skytes ned som lite visjonære og bakstreverske. Dette var i hvert fall stemningen i Facebook-diskusjonen jeg kastet meg inn i med lokale politikere.

Det hadde selvsagt vært kult om et slikt hovedkontor hadde blitt lagt til Haugesund. Det kunne til og med vært kult med et slikt signalbygg, bare man ikke lar seg lure av flotte arkitekttegninger slik de gjør i Oslo (Munchmuseet og Nasjonalmuseet er ferske eksempler). Og det er ingen tvil om at Verdenshavenes hovedkontor hadde passet ypperlig inn i den havbaserte klyngen på Haugalandet. Den maritime næringen omsatte for 45 milliarder kroner på Haugalandet i 2018 og sysselsatte 17.000 mennesker! Tallene er stigende. Dette er utvilsomt en veldig viktig næring for Haugalandet, og det er bra at lokale politikere er framoverlente for å sikre denne næringen gode rammevilkår.

Men så til de harde fakta for Verdenshavenes hovedkontor slik det har blitt presentert:

7 prosent av 100.000 kvadratmeter dette bygget skal fylles med, skal brukes av REV Ocean til havforskning. De resterende 93 prosentene skal leies ut og konkurrere med det lokale hotell- og utleiemarkedet. Det budsjetteres med 266 millioner i leieinntekter for å realisere bygget som har en byggekostnad på cirka 3 milliarder. Til sammenligning hadde Caiano hotelldrift som drifter de to største hotellene i Haugesund (Scandic Maritim og Thon Hotell Saga), en omsetning på 138 millioner i 2018. Litt forenklet kan vi si at dette bygget representerer 4 store nye hoteller i Haugesund. Belegget på byens hoteller i 2018 var under 50 %.

Dette er ingen surmaget kritikk, og politikere må selvsagt prøve å få dette til hvis de mener det er korrekt, men det er viktig at noen flere synspunkter også kommer fram i denne saken, fordi dersom dette bygget mot alle solemerker skulle blitt realisert i Haugesund, vil det også ha noen negative konsekvenser. Det vil skape en enorm overetablering av hotellkapasitet i regionen og antakeligvis gjøre hverdagen betraktelig mer krevende for dem som leier ut kontorlokaler i Haugesund sentrum og resten av byen. Er det dette vi ønsker?

Marius W. Rønnevik

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags