Plus size – Et oppskrytt begrep

Av
DEL

LeserbrevFor ett år siden mottok HM mye kritikk for sine «plus size» modeller. Mange mener at modellene ikke kan kategoriseres som «plus size». Men hva betyr egentlig begrepet «plus size» og hvorfor skal vi definere «størrelsene» til folk?

Størrelser som defineres som plus size varierer fra land til land. Dette begrepet blir mest brukt i kvinneverdenen. Om en mann er overvektig har det ikke så mye å si, men om en kvinne er litt over «normalen», blir de kategorisert som «plus size». Hvis du søker på «plus size» på internett, kommer det bare opp nettadresser til kvinneklær. Personlig er jeg helt imot at vi skal kategorisere «størrelsene» til folk. Om man er litt «større» enn det folk anser som tynn, så må vi gjør en stor greie ut av det. Vi må ha egne kleskolleksjoner og vi må ha et eget navn på de klærne. Det jeg ikke fatter, er at hvis vi først skal kategorisere størrelser, hvorfor kaller vi ikke andre klær da for «thin size», «medium size», osv.?

Mange klesmerker får mye hets for bruk av modeller som er «for tynne». De kan ikke bli kategorisert som plus size, fordi de rett og slett ikke er «store» nok. Klærne får også mye hets for å være for små i størrelsene. Folk må opp flere størrelser for å skaffe seg en bukse som passer. I en artikkel fra Minmote får vi høre et intervju med Carina Elisabeth Carlsen, der hun blant annet henger ut butikker fordi de framstiller størrelsene 42–44 som plus size. Det er faktisk den gjennomsnittlige kvinnekroppen i Norge.

Statistikk fra Folkehelseinstituttet viser at det er flest kvinner som sliter med spiseforstyrrelser. I Norge er det rundt 50 000 kvinner i aldersgruppen 15–44 år som sliter med spiseforstyrrelser til enhver tid. Så mange som 50% av jenter i 15 års alderen sliter med dårlig selvbilde i Norge. En faktor som spiller en stor rolle når det kommer til forekomst av spiseforstyrrelser er miljø. Men når vi da vet at så mange sliter med psykiske og fysiske lidelser, hvorfor er vi med på å øke kroppspresset!

Dersom vi vil stoppe det stadig økende problemet med dårlig selvbilde og spiseforstyrrelser, må vi slutte å kategorisere folk. Vi må slutte å spesifisere og poengtere størrelsen til folk. Plus size begrepet må bort!

Kilder:

•«Jenter misfornøyde med egen kropp»: http://www.nsd.uib.no/nsd/nsdnytt/08-3/1.html (Lest: 22.01-19)

•«Fakta om spiseforstyrrelser – anoreksi, bulimi og overspisingslidelse»: https://www.fhi.no/fp/psykiskhelse/spiseforstyrrelser/spiseforstyrrelser2/

(Lest: 18.01-19)

•«Reklamerte for plus size strømpebukser med tynne modeller»: https://www.minmote.no/#!/artikkel/24209970/reklamerte-for-plus-size-stroempebukser-med-tynne-modeller (Lest: 18.01-19)

•«Reagerer på H&M modeller: -De er ikke det minste «plus size»»: https://www.nettavisen.no/livsstil/reagerer-pa-h%26amp%3Bm-modeller---de-er-ikke-det-minste-plus-size/3423370343.html (Lest: 18.01-19)

Anna Østensen

Elev ved Kopervik vidergående skole

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags