Psykisk helsevern, lov og tilsyn

Politiet i arbeid på gravlunden etter drapet i februar.

Politiet i arbeid på gravlunden etter drapet i februar. Foto:

Av

«Vi er mange som strever med å forstå kva vi skal med eit offentleg tilsyn av helsetjenestene, om dette tilsynet ikkje skal sjå korleis forløpet var i denne hendinga, og på den måten kunne gi bidrag til lærdom.»

DEL

LeserbrevDen grusomme hendinga på Vår Frelsers gravlund der ei kvinne miste livet, gjer noko med oss alle. Me tenkjer på dei som måtte oppleve å miste sin nærmaste på ein så totalt meiningslaus og vond måte. Ein skulle verkeleg ynskje at dei etterlatte i tillegg skulle sleppe å måtte forholde seg til offentlege diskusjonar om kva som eventuelt svikta i forkant av tragedien.

Ein skulle kunne forvente at Helsetilsynet av egen kraft gjekk inn i dette, slik at involverte instansar kunne lære kva som svikta. Nå ser ut til at Helsetilsynet vil halde seg vekke, og at det helseforetaket - Helse Fonna - som hadde behandlingsansvar for pasienten/gjerningsmannen, er i gong med å fordele ansvar på eiga hand, jfr uttalelse til HA 22.11. v/ klinikkdirektør Kenneth Eikeset.

Det var akkurat slik ein skulle ynskje det ikkje blei, altså ein offentleg diskusjon om ansvar/ansvarsfråskriving.
Både Helsetilsynet og Helse Fonna er underlagt norsk lov, i dette tilfellet først og fremst Helsepersonell-lova og Spesialisthelsetjeneste-lova.

Bare Helsetilsynet har makt til å gå inn i saka og sjå om lovene er fulgt i denne vonde saka. Det er med andre ord bare Helsetilsynet som kan konkludere med om denne saka handler om lovbrudd, eller om det handler om mangelfull/uklar lovgiving.

Eg ser at også HA-redaktør Einar Tho etterlyser Helsetilsynet her.

Vi er mange som strever med å forstå kva vi skal med eit offentleg tilsyn av helsetjenestene, om dette tilsynet ikkje skal sjå korleis forløpet var i denne hendinga, og på den måten kunne gi bidrag til lærdom.

Ikkje minst ville ein forvente at dette blei gjort av hensyn til verdighet og anstendighet i forhold til dei som miste sin aller nærmaste i denne grufulle og meiningslause hendinga.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags