Riksjubileum på Haugalandet i 2022

Av
DEL

LeserbrevNorge fyller rundt år i 2022. Det er da 1150 år siden Harald Hårfagre ifølge sagaen samlet Norge til ett rike under slaget på Hafrsfjord på Nord-Jæren omkring år 872. Dette er en viktig hendelse i landets historie, som bør markeres.

Hele Rogaland bør være med på markeringen av rikssamlingen i 2022. Haugesund Venstre har tatt til orde for at Haugalandet bør ha en viktig rolle i markeringen, slik vi har hatt ved tidligere jubileer.

Haraldsstøtta ble reist som riksmonument i Haugesund i 1872 ved 1000-årsjubileet for samlingen av Norge. Monumentet er plassert der Harald Hårfagre ble sagt å være gravlagt. Ved 1100-årsjubileet i 1972 var det en festsamling ved Haraldsstøtta med kongehuset, det offisielle Norge og tusenvis av tilskuere tilstede.

Haugesund kommune har nå satt i gang planleggingen av markeringen av rikssamlingen i 2022. Vi bør samarbeide med nabokommunene om dette. Karmøy kommune har en naturlig plass i markeringen med Avaldsnes som Harald Hårfagre sitt kongesete og tusenårssted i Rogaland. En festgudstjeneste i Olavskirken med kirkekaffe var en viktig del av markeringen i 1972.

Vi bør også samarbeide om markeringen med kommunene på Nord-Jæren, fylkeskommunen og aktuelle fagmiljøer. Det er allerede satt i gang et samarbeid mellom Stavanger kommune, Sola kommune og Rogaland fylkeskommune. Det skal gjennomføres et forprosjekt våren 2019 om hvordan rikssamlingen bør markeres.

En markering av riksjubileet i 2022 vil minne oss om vår felles historie. Samtidig gir markeringen grunnlag for å reflektere over hva som i dag forener og binder oss sammen. Markeringen gir også mulighet til videre utvikling av regionen sin satsing på reiseliv basert på vår unike vikinghistorie.

Svein Abrahamsen

Haugesund Venstre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags