Karmøypolitikken sett fra Bergen

Av
DEL

LeserbrevSaken om omkjøringsveien på Karmøy har gjort at jeg som «eksil-karmøybu» i løpet av det siste året (eller mer) har blitt ganske godt kjent med politikken på Karmøy. Jeg har fått mine lokale motstandere og støttespillere, og jeg har flere lokale politikere som jeg kan kommunisere med, enten via Messenger, Facebook eller pr. telefon – noe som selvsagt er svært hyggelig. Jeg har blitt særlig godt kjent med enkelte representanter i FrP og SV og til dels også noen i MDG, Rødt, Venstre og Sp.

Når det gjelder de tre store partiene, Ap, Høyre og KrF, så holder de meg imidlertid på kjølig avstand – hvilket selvsagt kan være forståelig. Det er likevel et stort tankekors at de tre største partiene i kommunestyret på Karmøy, er de partiene som har vært klart minst interesserte i å diskutere den største politiske saken på Karmøy – både hva gjelder investeringsramme, naturødeleggelser, påvirkning på privat eiendom, og ikke minst når det gjelder interesse og engasjement hos folket. Hvorfor holder man egentlig på med politikk når man tilsynelatende misliker både uenighet og en frisk diskusjon? Det er jo nettopp når meninger brytes at man som individer og som samfunn kan komme videre og utvikling seg.

En slik øredøvende taushet som man opplever fra Ap, Høyre og KrF er mildt sagt besynderlig. En tilsvarende sak her i Bergen ville garantert lokket politikerne frem i avisene (ta for eksempel Bybanen og bompenger). Her i byen verdsetter man et friskt ordskifte; ja, her er det også god folkeskikk å svare befolkningen gjennom debattinnlegg. Kulturforskjellen fra Bergen til Karmøy på dette feltet er altså enorm. På Karmøy virker det som at politikere – særlig fra Ap, Høyre og KrF – foretrekker at befolkningen blander seg minst mulig opp i hva de holder på med. Og setter man folk i et kritisk lys – ja, da risikerer man som kjent å bli hudflettet. Sånt noe er egentlig bare trist, og det håper jeg virkelig at velgerne også ser. Som lokalsamfunn er man utelukkende tjent med åpne debatter – både for å få frem de beste løsningene, men også for å få frem hva politikerne egentlig mener om saker, og om mulig for å sette et kritisk lys på politikernes standpunkt. En god, åpen og offentlig debatt er egentlig en vinn-vinn-vinn-situasjon for hele samfunnet.

Jeg håper med dette at jeg, om ikke annet, kan være med å inspirere folk til å delta i lokale politiske debatter. Det er nemlig både spennende og interessant! Og ikke minst så håper jeg at karmøybuen lar seg skremme av den tausheten som «den kompakte majoriteten» av karmøypolitikere (dvs. særlig Ap, Høyre og KrF) ser ut til å fremvise. Politikk er ikke noe som skal foregå bak lukkede dører – det skal foregå ute i samfunnet, i aviser og i sosiale medier. Orker man ikke å delta i slike debatter, så har man egentlig ikke noe i politikken å gjøre – det finnes nok av andre hobbyer å ta seg til. Jeg håper karmøybuen våger å stemme annerledes dette året; stem på de politikerne som toner flagg – ikke bare når det er valgkamp.

Stem på de politikerne som tar befolkningen på alvor - ikke de som foretrekker at politikk er for noen få, utvalgte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags