Panikkgarantier fra Gaard

Av
DEL

LeserbrevNår Karmøy Høyres ordførerkandidat, Tor Kristian Gaard, sender mediehuset pressemelding 3 dager før valget, og kommer med garantier om at han allerede i år skal starte arbeidet med bygging av nye barneskoler i Åkrehamn og Veavågen, da bør en være på vakt og gjerne følge opp med kontrollspørsmål. Der sviktet avisen fredag.

For hva er det Gaard egentlig garanterer? Han garanterer at han i løpet av høsten skal «vil avklare oppstart og framdrift for ny skole på Åkra allerede i forbindelse med budsjettarbeidet denne høsten».

Hva betyr det? Den vanlige leser, som ikke har kjennskap til politiske prosesser, vil nok tolke dette som en garanti fra Høyre om at de vil starte bygging av to nye skoler i Åkrehamn og Vedavågen allerede i høst. I tillegg til alt det andre Høyre lover sine velgere.

Det eneste Gaard garanterer er at han vil «avklare». Det betyr ikke mer enn at han vil foreslå for andre politiske partier at dette arbeidet skal starte allerede nå. For Høyre får jo ikke flertall alene og må samarbeide med noen.

Mitt første spørsmål er enkelt: Hvorfor er ikke dette avklart før en sender ut pressemelding 3 dager før valget? Hvilke andre partier kan være villige til å spille hasard med kommuneøkonomien?

Trolig er Gaard bare kynisk og kommer med garantier nå som han vet han ikke vil få flertall for i kommunestyret? Altså løfter han allerede nå vet er tomme? Hvis det er tilfellet, altså at han er en lurendreier, bør han da få stemmen din?

Sannsynligvis er det slik at absolutt alle partiene i kommunestyret ønsker å bygge nytt omsorgssenter i Skudeneshavn, seniorlandsby på Norheim, nye skoler i Kopervik, Åkrehamn, Vedavågen og Kolnes og brannstasjon på Raglamyr. For å nevne noe.

Til forskjell fra Gaard så vet alle andre at vi ikke kan realisere alt på en gang. Det klarer ikke kommuneøkonomien å bære.

Mitt andre spørsmål er derfor like enkelt: Hvordan skal alle disse investeringene finansieres? Skal eiendomsskatten økes? Skal kommunale tjenester fjernes for å lage rom i driftsbudsjettet for avdrag og renter til nye lån?

Haugesund har blitt styrt av Høyre lenge. Så lenge at de havnet på ROBEK-listen fordi kommunen hadde årlige driftsunderskudd de ikke klarte å dekke inn.

Med Gaard ved roret i Karmøy kommune ser det ut til at vi vil nå ROBEK-listen på rekordtid og Karmøy kommune vil bli underlagt Fylkesmannens strenge kontroll.

Karmøy Høyre hevder at de skal kunne realisere flere investeringer ved å etablere et eiendomsselskap eller inngå i et offentlig privat samarbeid. Det eneste slike konstruksjoner gjør er å skjule gjelden.

Driftsbudsjettet påvirkes på samme måte som når en må betale avdrag og renter på gjeld.

Det finnes ingen gratis lunsj. Det finnes heller ingen snarveier for å ta alle de investeringene et samlet kommunestyre ønsker seg – samtidig. Vi må, om vi vil eller ei, ta investeringene litt etter litt. Det vet også Gaard, men han forsøker å lure deg til å stemme på Høyre. Jeg synes ikke du bør la deg lure.

Selv om Gaard åpenbart har panikk like før valget, så håper vi velgerne beholder roen.

Keep calm and carry on – gå for fire nye år for ordføreren med klar tale og et varmt hjerte. Stem på Arbeiderpartiet og Jarle Nilsen for en fornyelse av Karmøy kommune i en takt økonomien vil tåle. Det er vi alle best tjent med.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags